Exposició "Philippe Gaussot. Fotografia i treball humanitari amb els refugiats de la Guerra d'Espanya
- Títol:
- Exposició "Philippe Gaussot. Fotografia i treball humanitari amb els refugiats de la Guerra d'Espanya
- Quan:
- Dis, 28. Octubre 2023 - Diu, 18. Febrer 2024
- Categoria:
- Exposició Temporal Històric
Descripció
Exposició "Philippe Gaussot. Fotografia i treball humanitari amb els refugiats de la Guerra d'Espanya"
Del 28 d'octubre de 2023 al 18 de febrer de 2024
Inauguració: Dissabte, 28 d'octubre a les 12h
Comissariat de Felip Solé
Col·labora: Família Gaussot i Associació 24 d'Aôut 1944 (París)
El fotògraf i activista humanitari francès Philippe Gaussot (Belfort, 1911- Chamonix, 1977) va protagonitzar, testimoniant amb la seva càmera, diferents episodis de la Guerra d'Espanya vinculats a l'ajuda humanitària, com l'organització de colònies infantils a França i el suport als refugiats a l'entrada a França el febrer de 1939.
Al final de la guerra civil espanyola, ajudat per diversos camarades catalans i bascos, creua sovint la frontera per proveir els republicans sumits en els desastres de la guerra. Al febrer de 1939, fa el seu últim viatge clandestí i torna en un camió carregat de nens i dones: «El nostre últim viatge va anar a Puigcerdà, on vaig conduir un camió de set tones, amb l'ajuda de dos milicians, per carrers minats». Ja a França, Philippe Gaussot i el Comitè Nacional Catòlic proveeixen diversos camps de concentració i ajuden a fundar assentaments per acollir dones i nens. Quan esclata la Segona Guerra Mundial, en no poder ser mobilitzat per problemes de salut, és nomenat delegat nacional del Comitè on es encarrega de la reconversió d'exiliats. D'aquesta manera va convertir advocats o comerciants en torners o ajustadors. També va participar activament a la resistència contra els nazis i s'allista a les F.F.I (Forces Franceses de l'Interior). En acabar la guerra, Philippe Gaussot es va establir als Alps, a Chamonix, on va treballar com a periodista a Le Dauphiné Libéré fins a la seva mort.
L'exposició presenta una selecció de les fotografies de Philippe Gaussot descobertes pel seu fill Jean-Philippe Gaussot a una maleta a la mort del seu pare.
A través de Felip Solé, director i realitzador de cinema, els negatius van ser confiats a l'associació 24 Août 1944 de París. Tot aquest equip, amb la complicitat de l'historiador Gregory Tuban, ha treballat amb el MUME per poder mostrar per primera vegada a Catalunya aquesta selecció de gairebé un centenar de fotografies.
L'exposició es divideix en dues parts. D'una banda, la sèrie de fotos Philippe Gaussot i les colònies infantils del Comitè Nacional Catòlic (1937-1940) representa l'acolliment de nens bascos i catalans enviats a França per escapar-se dels horrors de la guerra. Lluny del so de les armes, van poder tornar a somriure als bancs de les escoles o fent tasques i jocs col·lectius. De l'altra, La Retirada i els camps (1939) mostra els camins i les circumstàncies difícils de l'exili dels refugiats republicans. Gaussot va seguint l'èxode, pas a pas, en ple mes de febrer, per sendes nevades de muntanya, per arribar a un hipotètic refugi a França. L'acollida serà molt decebedora ja que, sobretot els soldats de l'Exèrcit Popular de la República, hauran de dormir a les gèlides platges dels camps de concentració del Rosselló, tancats per filferrades, custodiats per soldats armats, senegalesos, spahis algerians i gendarmes.
Aquests negatius representen un testimoni excepcional i tenen la qualitat fotogràfica dels millors fotògrafs de l'època. Malgrat la seva funció testimonial, relativa al treball d'ajuda humanitària vinculada al Comitè Nacional Catòlic, organització religiosa d'ajuda de la qual en va ser representant i delegat, transmeten al públic no només el desordre de l'èxode o l'ansietat i l'angoixa d'aquesta gent, sinó també l'orgull, la dignitat i, sobretot, la combativitat.
Més informació sobre Philippe Gaussot i el Comitè Nacional Catòlic (CNC):
Web Gaussot (Jean-Philippe Gaussot)
Exposició "Caminos del exilio, fotografías de Philippe Gaussot" Gijón, 2022
Josep Maria Trias i Peitx (Documental CCMA, 2021)
Fons Trias i Peitx (Universitat de Barcelona, CRAI Biblioteca del Pavelló de la República)