Milers de dones i homes van romandre per sempre més marcats per l’exili. L’excepcionalitat traumàtica d’aquesta experiència ha comportat que molts dels exiliats/des hagin conservat durant anys documentació d’índole diversa que testimonia la seva vivència. Fruit de donacions i cessions dels protagonistes de l’exili republicà, en aquest espai es mostren, de manera alterna, alguns d’aquests materials. Aquestes fonts permeten observar l’exili des d’una òptica més individualitzada i personal.

Des de 2009, en aquesta secció situada a la primera planta, al costat de la sala "El llegat de l'exili", hem exposat documentació i objectes originals relatius a Miquel Santaló, polític republicà català, Bernat Olivé, combatent republicà de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, Josep Mir, mestre republicà exiliat, o de la família Burguès-Padrós, exiliats a Mèxic.

També s'han exposat els testimonis de la família Serra-Miralles, formada per Miquel Serra Grabulosa (Roda de Ter, 1921 – Perpinyà, 1989) i Lluïsa Miralles Forcadell (Ulldecona, 1927), que van exiliar-se a França després de la Guerra Civil. Miquel Serra va sobreviure més de 4 anys al camp de concentració de Mauthausen, la documentació de la famíla Vilalta-Florensa, formada per dos mestres exiliats a França: Josep Vilalta Pont (1904-1987) i Maria Florensa Tudela (1911-2007), el testimoni del periodista exiliat Ramon Boix o bé la família de Figueres Cos Roget.

Els darrers anys hem presentat en aquest espai de biografies d'exiliats exemples d'exiliats a Mèxic, com la mostra fotogràfica de la família Barroso Camarena, que va evacuar els seus 4 fills a Mèxic el 1937 o el testimoniatge de la família de mestres Miret Chacopino. 

Com a ampliació i complement d'aquesta secció us facilitem l'enllaç amb el Banc de la Memòria Democràtica, creat pel Memorial Democràtic (Departament de Justícia - Generalitat de Catalunya) amb motiu de la commemoració del 70è aniversari de l'exili republicà, on es pot accedir a fragments d'entrevistes amb diversos testimonis.

 

 

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

LOGO AAMUME FINAL2

Agenda

<<  <  Juliol 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di