Passi del documental "508 dies" de Marc Planagumà

Títol:
Passi del documental "508 dies" de Marc Planagumà
Quan:
Div, 8. Març 2024
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Passi del documental 508 dies, de Marc Planagumà

Dia Internacional de la Dona treballadora - 8 de març

Porxos de Can Laporta, a les 11:45h

Passi del documental i debat posterior amb la participació de Raül Valls, President de l'Amical d'Antics Guerrillers de Catalunya, i Miquel Aguirre, Director del MUME.

El documental explica i reconstrueix amb actors, amb entrevistes, imatges d’època i escenes de ficció, la història de la masovera del mas la Sala d’Oix Cristina Zalba, i el maqui ferit al mas Puigvert a Sant Iscle de Colltort la tarda del 31 de desembre del 1944.

Cristina Zalba va néixer el 1909 a Barcelona i, després de ser abandonada a una maternitat pels seus pares, va ser adoptada per una família de Sant Joan de les Abadesses. Als 25 anys es va casar amb Enric Sala, de Sant Joan de les Abadesses. Després de l’aiguat d’Olot, el 1940, van decidir traslladar-se al Mas la Sala, a Oix. Cinc anys més tard, van ocórrer els fets que protagonitzen el documental “508 dies”. El gener de 1945, el maqui Antonio Figueras, alies Crispín, va arribar al Mas la Sala ferit i demanant aixopluc. En aquell moment, el marit es va oposar a acollir-lo pel perill que representava ajudar als maquis a l’Espanya Franquista. 

Després d'un any i mig i ja recuperat, Crispín va decidir reunir-se amb la resta de maquis a França i Cristina Zalba el va acompanyar fins a la frontera, caminant de nit. Des de llavors, no es van tornar a veure, però van mantenir el contacte per carta fins que Enric Sala, el marit de Cristina, va decidir posar fi a la relació. Precisament, una d'aquestes cartes ha estat clau per estirar el fil de la història i recopilar la informació necessària per fer aquest documental i un treball de recerca. La Iona Pujol, la besneta de la Cristina, explica que “Figueras narra el seu exili cap a França sense oblidar el pas pel Mas la Sala i les persones que hi vivien”.

El documental “508 dies” es va estrenar a Olot i s'ha pogut veure a La Vall d'en Bas i Sant Feliu de Pallerols.

La producció del documental és un projecte de l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, una associació memorial centrada sobretot en el record de la lluita guerrillera antifranquista. 

Entre les seves activitats hi ha la recuperació de les rutes dels maquis i dels seus guies; el documental sobre el maqui Cisquet; jornades anuals dels maquis; publicacions de llibres; marxes de la retirada i rutes teatralitzades; altres activitats com homenatges, xerrades, actes de record, etc.

L'equip del documental 508 dies:

El realitzador del documental és Marc Planagumà i el director d'escena per les parts de ficció, en Marc PlanaL'ajudant de direcció ha estat la Berta Vilaró. Pel que fa als actors/actriu: Iris Schneider és la Cristina Zalba; Erik Varea és el maqui Antoni Figueras; i Pol Toro en el paper del marit de la Cristina, l'Enric Sala. Tècnic de so: Manel Tècnic de llum: Leo Dutra Script: Maria González Producció: Aina i Maria Planagumà Maquillatge: Alba Angulo Vestuari: Berta Fernández. Equip d'art: Anna i Sara Rodríguez i Joan Altés.

 

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Abril 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di