Exposició: Entre Espanya i Rússia. Recuperant la història dels Infants de la guerra

Títol:
Exposició: Entre Espanya i Rússia. Recuperant la història dels Infants de la guerra
Quan:
Dis, 9. Setembre 2017 - Diu, 5. Novembre 2017
Categoria:
Exposició Temporal Històric

Descripció

Exposició: Entre Espanya i Rússia. Recuperant la història dels Infants de la guerra

Del 9 de setembre al 5 de novembre de 2017

Inauguració, dissabte 9 de setembre de 2017 a les 10.30h.

 

 

Entre 1936 i 1939, Espanya va sofrir els efectes d’una cruenta guerra fratricida que va acabar amb milers d’infàncies. Els nens espanyols van patir, de la mateixa manera que els adults, les conseqüències del conflicte i van ser víctimes directes de les hostilitats. Van haver de fer front a l’escassetat d’aliments, a la insalubritat i a nombroses malalties. Van veure com la violència i la venjança es van apoderar dels seus carrers, que van passar de ser espais de joc i esbarjo a espais perillosos i prohibits. Les sirenes i els refugis es van convertir en el seu dia a dia a causa dels constants bombardeigs que van assolar el país. Van deixar d’anar a les escoles. A molts no els va quedar altre remei que anar-se’n. Convençuts que només així podrien sobreviure, els seus pares van decidir que formessin part d’alguna de les nombroses campanyes d’evacuació organitzades pel Govern de la República. Les evacuacions d’infants a l’estranger van constituir així el primer exili del poble espanyol derivat de la Guerra Civil.

Entre tots el països que van acollir els menors espanyols, la Unió Soviètica va ser, sens dubte, el que va generar les majors lloances i crítiques del moment, el que més va encendre les consciències i va sotragar els cors. Els 2.895 nens que van desembarcar als ports de Ialta i de Leningrad entre el 21 de març de 1937 i finals del mes d’octubre de 1938 van despertar tant interès llavors como el desperten ara, 80 anys després de la seva partida.

Aquesta exposició, resultat del Projecte Entre Espanya i Rússia. Recuperant la historia dels Infants de la Guerra, subvencionat pel Ministeri de la Presidència del Govern de l’Estat espanyol, pretén reconstruir la vida d’aquells infants que van haver de abandonar-ho tot per culpa de la guerra. Però no es tracta de recuperar la seva historia a partir dels documents oficials o les cròniques periodístiques de l’època, sinó de reescriure-la donant prioritat a les seves pròpies paraules, als seus testimonis orals i escrits (dibuixos, redaccions, cartes, memòries, diaris, autobiografies, etc.)

Des de la seva inauguració a Alcalá d’Henares (Fundació Pablo Iglesias i Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alcalá) el 16 d’octubre de 2012, la mostra ha recorregut diferents ciutats de la geografia peninsular com Salamanca (Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Salamanca); Múrcia (Museu de la Universitat de Múrcia); Segòvia (Sala Ex.presa 2-La Cárcel/Centre de Creació de Segòvia de l’Ajuntament de Segòvia); Madrid (Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Madrid); Santander (Paranimf de la Universitat de Cantàbria); Coria del Río-La Puebla del Río, Sevilla (Museu de l’Autonomia de Andalusia); Oliva, València (Museu Etnològic d’Oliva); i Las Palmas (Casa de Colón, Las Palmas de Gran Canaria). En aquets moments està realitzant una ruta per la Catalunya del Nord on està sent acollida per diferents llocs simbòlics de l’exili republicà, com Argelers (Associació FFREEE, Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l’Èxode); i Elna (Maternité Suisse d’Elne); finalitzant ara aquest recorregut al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera. Gràcies a aquesta itinerància, i a les oportunitats que oferirà el futur, es podrà complir el principal propòsit de la mostra: donar a conèixer aquest fenomen històric i, al mateix temps, retre un sincer i merescut homenatge als seus protagonistes.

Aquesta exposició, comissariada per Verónica Sierra de la Universitat d’Alcalá de Henares, ha estat produïda per la Fundación Pablo Iglesias i té com a objectiu la recuperació de la memòria dels infants que foren traslladats a Rússia durant el conflicte de 1936-1939.

L’exposició es portarà al MUME en col·laboració amb l’Ajuntament d’Elna i l'associació DAME (Descendants et Amis de la Maternité d'Elne).

Més informació de l'expo al web de la Fundación Pablo Iglesias.

Com a activitat complementària a l'exposició "Entre Espanya i Rússia", tindrà lloc el dissabte 9 de setembre l'activitat familiar i per a nens (de 6 a 12 anys) Contes de guerra i pau:

Activitat familiar i per a nens (de 6 a 12 anys) a càrrec de Tramoia Cultura.

MUME, Dissabte, 9 de setembre de 2017 a les 11h.

Agafant com a fil conductor el llibre de Pablo Neruda “ El libro de las preguntas”, us proposem una selecció d’àlbums il·lustrats sobre guerra i pau, on anirem dels moments històrics a històries en particular , i ens endinsarem en la condició humana com a vertebradora de tota possibilitat.

Amb aquesta activitat es pretén presentar una sèrie d’àlbums amb potencial estètic i literari, per tal de despertar l’interès i la curiositat dels nens i nenes cap als llibres, despertant així també el seu apropament a la lectura i la literatura.

La presentació dels diferents àlbums no es farà seguint la seva estructura narrativa, sinó a partir d’elements molt concrets, tant de la història que contenen com del seu potencial visual.

Alguns dels llibres que s’utilitzen al llarg de la sessió són:

 

– La història de l’Erika. Ruth Vander Zee i Roberto Innocenti. Ed. Kalandraka.

– El pato y la muerte. Wolf Erlbruch. Barbara Fiore Editora.

– La gota de mel. Lise Mélinand. Bilboquet.

– L’enemic. Davide Cali i Serge Bloch. Takatuka.

– Libro de las preguntas. Pablo Neruda. Isidro Ferrer. Ed.MediaVaca.

Agenda

<<  <  Mai 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di