Homenatge a Sergi Barba

Títol:
Homenatge a Sergi Barba
Quan:
Dis, 27. Gener 2024
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Homenatge a Sergi Barba

Dissabte, 27 de gener de 2024 

Castell de Valmy, Argelers, de 14 a 17h

Amb la participació de:

CENTRO ESPAÑOL (Perpinyà)

DAME (Descendents i Amics de la Maternitat d’Elna)

FFREEE (Fills i Filles de Republicains Espanyols i Infants de l’Èxode, Argelers)

Fondation Antonio Machado (Cotlliure)

MUME (Museu Memorial de l’Exili, La Jonquera)

LYCÉE DÉODAT DE SÉVERAC (Ceret)

L'acte comptarà amb la presència de la Família Barba, la presentació i conducció de l’historiador Grégory Tuban i la col·laboració, a la guitarra, de Juan Francisco Ortiz.

CARTELL CAT 27.01.24 HOMENATGE SERGI BARBA v2

En Sergi Barba (Elna, 1941 - Morellàs-Les Illes, 2023) va ser un  dels testimonis de referència de l’exili republicà, un militant de la memòria, també a Catalunya. Ell tenia una vinculació important amb Catalunya, ja que la seva família va viure a Barcelona i hi tenia familiars, durant el Franquisme, i la va potenciar des de l’Associació FFREEE, fins al punt de rebre, el 2009, en representació de FFREEE, el merescut reconeixement la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Va invertir la major part del seu temps fent xerrades a tot tipus de públic, també a la Catalunya del sud, sobre l’exili republicà, sobre Antonio Machado i els intel·lectuals exiliats, sobre l’evacuació del patrimoni artístic i sobre el seu testimoniatge i vinculació amb la Maternitat d’Elna. També va destinar molts esforços a atendre joves estudiants, professors d’història de secundària,  investigadors de l’exili, professors universitaris, periodistes i familiars d’exiliats que volien conèixer de primera mà més detalls de l’exili, amb l’objectiu de donar difusió, dignitat i reconeixement, de manera transversal, a la història i la memòria de l’exili republicà, un homenatge a la seva pròpia família i per extensió a tots els republicans que van patir l’exili i van refer les seves vides a d’altres països, com va ser el seu cas, i el de la major part d’exiliats, a l’estat francès.

Des de les associacions FFREEE (Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l'Exode) d'Argelers, DAME (Descendents et Amis de la Maternité d'Elne) i AMUME (Associació d'Amics del MUME), entre d'altres institucions i administracions amb que va col·laborar, va treballar incansablement per reivindicar la història i la memòria dels exiliats, de la seva rebuda i de les complexitats i contradiccions de la seva integració a França. Barba va ser professor de secundària de professió, i des de 1999, data en què a Argelers es van commemorar els 60 anys de l'exili, es va sumar activament a l'organització d'actes memorials i activitats culturals que ajuntaments i associacions memorials han vingut promovent des de llavors.

Sobretot cal remarcar l'activitat memorial de la marxa simbòlica dels camins de l'exili per les diferents vies d'entrada França, com El Pertús, Portbou, Coll de Banyuls, Coll d'Ares, Puigcerdà, Coll de Malrem, Coll Pregon o Pi i Mentet, dins el marc de les commemoracions anuals organitzades per FFREEE i l'Ajuntament d'Argelers "Camins de la Retirada".

El 2009 va publicar el llibre "De la frontière aux barbelés : Les chemins de la Retirada 1939" (Ed. Trabucaire, Canet, Rosselló). El mateix 2009, quan Sergi Barba n'era el president, l'Associació FFREEE va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

El 2019 va coordinar la publicació sobre Antonio Machado "Collioure… les jours bleus d’Antonio Machado / Collioure… los días azules de Antonio Machado" (Ed. Trabucaire) per la Fondation Antonio Machado de Cotlliure. El passat 2022 va escriure el pròleg per a la publicació "Memòria de la Retirada. 1939, memòria i exili" (Ed. Blume), basada en un treball de memòria amb testimonis de segona generació de l'exili republicà i alumnes de secundària de l'institut Déodat de Séverac de Ceret (Vallespir), dirigida per Miquel Dewever-Plana, fotoperiodista i realitzador.

 

Entrevistes i textos de SERGI BARBA

Catalunya Ràdio, 2015

Entrevista a Sergi Barba (Projecte SO CLOSE, 2022)

Entrevista a Sergi Barba (Projecte Recurut, 2016)

Conferència «Albergues y maternidades: mujeres e infancia», per Serge Barba, 2019

Serie “Caminos de ida y vuelta” Curs UNED (2012)

Presentació del llibre “De la Retirada aux Barbelés SERGE BARBA - ARCHIVES "REFLETS" C.E.P.S JUIN 2016

Entrevista Beteve 2017 “Serge Barba, un dels nens que va néixer a la Maternitat d’Elna”

Entrevista a TV3, amb participació de Sergi Barba, amb motiu de la publicació de la sèrie de TV “La llum d’Elna”, 2017

Serge Barba parle de sa maternité d’Elne, L’Indépendant, 2020

La maternité d'Elne par Serge Barba - Conférence organisée par MER 47, 2020

Article “Le pays d’où je viens, de Serge Barba, dins Exils et migrations ibériques aux XXe et XXIe siècles 2018/1-2 (N° 9-10), pages 14 à 29

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Abril 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di