Projecte europeu 'Exilis 1936-1946'
- Título:
- Projecte europeu 'Exilis 1936-1946'
- Cuándo:
- Jue, 4. Abril 2024 - Mar, 30. Junio 2026
- Categoría:
- Altres Activitats Actual
Descripción del evento
Barcelona - Perpinyà - Ribesaltes - Argelers - La Jonquera - Cotlliure - Elna
Exilium. Exili. Exil. Exilio. L’arrel llatina és comuna als dos costats dels Pirineus. El mot català “exilis”, “exils” en francès, és el nom escollit per aquest projecte transfronterer innovador al voltant de llocs de memòria dels exilis relacionats a la Guerra Civil espanyola i a la II Guerra Mundial.
Finançat pel programa europeu INTERREG POCTEFA (Programa Operacional de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra), el projecte innovador federa el Memorial del Camp de Ribesaltes, el Memorial del camp d'Argelers de la Marenda, la Maternitat d'Elna, el Castell Reial de Cotlliure, Departament dels Pirineus Orientals, el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, el Memorial Democràtic de Catalunya així com la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya al voltant d’una memòria contemporània comuna des de l’inici de la Guerra Civil el 1936 fins el tancament de la frontera el 1946. Una dècada durant la qual aquest territori transfronterer va veure passar refugiats arribats del Sud durant la Retirada però també resistents i jueus que fugien del govern de Vichy i de l’ocupant nazi.
L’objectiu d’aquest projecte estructurador i innovador, finançat al 65% per la Unió Europea, és afavorir la circulació de visitants, de compartir recursos científics i culturals i amplificar les accions d’aquestes set institucions d’una part i altra de la frontera.
Entre les principals accions programades en el marc del projecte EXILIS trobem:
- la creació d’una senyalització conjunta i harmonitzada dels espais de memòria transfronterers vinculats als desplaçaments forçosos de població
- la creació d’un “Pass-Mémoire” que facilitarà l’accés al conjunt d’espais de la xarxa;
- la posada en marxa d’una base de dades sobre l’exili republicà espanyol
- la producció de cartografies de rutes memorials transfrontereres (entre el departament dels Pirineus Orientals i les comarques de Girona)
- l’organització d’exposicions temporals itinerants
- la producció de continguts pedagògics i tallers comuns transfronterers
- l’organització de col·loquis i seminaris
- la realització de jornades d’intercanvi i formació de les quals una serà per a associacions memorialístiques dels Pirineus Orientals i el Principat
- la instal·lació de pantalles tàctils harmonitzades a l’entrada dels espais dels socis per a proporcionar informacions sobre la xarxa o informacions històriques de cada lloc (texts, fotografies, arxius, cartografies).
En col·laboració amb les associacions memorialístiques, la xarxa EXILIS podrà proposar altres temes complementaris relacionats a aquesta dècada d’història.