Exposició: Manolo Valiente. Del Barcarès a Bram i d’Argelers al Barcarès... Un artista als camps de concentració (1939-1942)

Title:
Exposició: Manolo Valiente. Del Barcarès a Bram i d’Argelers al Barcarès... Un artista als camps de concentració (1939-1942)
When:
Sat, 30. January 2010 - Sun, 21. March 2010
Category:
Exposició Temporal Històric

Description

Exposició Manolo Valiente. Del Barcarès a Bram i d’Argelers al Barcarès... Un artista als camps de concentració (1939-1942).

Aquesta exposició, que es realitza en col·laboració amb els ajuntaments de Banyuls, El Barcarès i Perpinyà, està comissariada per Eric Forcada, un dels especialistes més reconeguts de l’art fet als camps d’internament de la Catalunya del Nord. Així mateix, Eric Forcada és, actualment, l’encarregat d’encapçalar el projecte de creació del Museu Virtual de l’Art als camps de concentració nord-catalans i que té l’ajuntament de Perpinyà com a principal impulsor.

L’exposició es tracta d’una incursió en la vida i obra de Manolo Valiente (1908-1991), que fou un dels primers testimonis de l’experiència als camps francesos. D’origen andalús, va arribar al Rosselló durant el gran èxode del febrer de 1939. Va passar pels camps d’Argelers, Bram i el Barcarès. També, a causa de les ferides de guerra i el seu estat delicat de salut, va ser internat en diferents hospitals (Perpinyà, Carcassona i Lezignan). Abans de la Guerra civil s’havia traslladat a Madrid i es va formar com a escultor mentre treballava com a funcionari en el Ministeri del Treball. Durant la guerra es va afiliar al PCE i va caure greument ferit. Des de 1942 queda en llibertat i es va instal·lar a Perpinyà en un petit taller. El 1949, amb el pseudònim de Juan de Pena, va publicar el poemari “Arena y viento” i, posteriorment, s’ha publicat, ja mort l’autor, “Arena i viento (llibre segon) i els testimoniatge narrat “Un rojillo en el sur de Francia”. A banda de la importància del seu pes literari i testimonial, Manolo Valiente també va pintar i esculpir en els camps on va estar. Aquesta exposició combina la mostra de l’obra plàstica de l’autor i el seu treball literari amb una visió general de la vida als camps del Rosselló, particularment el camp del Barcarès. Amb l’’exposició s’ha editat un llibre-catàleg en què hi participa el MUME, l’editorial Mare Nostrum i l’empresa Catorze.

Exposició del 30 de gener al 21 de març de 2010.

Per a més informació sobre aquesta exposició, podeu descarregar el document word amb la nota de premsa. 

virtual visit eng1 250p

StorymapENG

WebdocENG

Calendar

<<  <  March 2024  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
    
Currently no events are available