Projecte So-Close

Title:
Projecte So-Close
When:
Wed, 1. January 2020 - Sat, 31. December 2022
Category:
Altres Activitats Històric

Description

Projecte SO-CLOSE

2020-2022

Es tracta d'un projecte internacional per tal de combatre l'exclusió de les persones refugiades a través de l’intercanvi del patrimoni cultural de les migracions forçades.

soclose baner www

A la Unió Europea hi viuen al voltant d'un milió de persones refugiades reconegudes. La majoria procedeix de Síria, l’Iraq, l’Afganistan, Nigèria, el Pakistan, Eritrea i Albània. Fugen de conflictes armats, la violència, l’opressió o la vulneració dels drets humans. Sovint, són grups en risc d’exclusió social com a conseqüència del trauma i la pèrdua d’identitat que pateixen. 

Per ajudar a fer front a aquesta exclusió, el projecte europeu SO-CLOSE pretén contribuir a la cohesió social i la integració mitjançant la comprensió mútua entre els refugiats i les societats europees que els acullen. El projecte utilitza metodologies de disseny co-creatiu i eines digitals i artístiques innovadores per posar en comú les experiències vitals de persones refugiades amb els records de supervivents de conflictes europeus, com ara la guerra de Bòsnia, la Guerra Civil espanyola o l’Holocaust, conservats als centres de memòria històrica.

Participants

El projecte està coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona i hi participen el Parc de Recerca UAB, Consorci del Museu Memorial de l'Exili, la Universitat sueca de Lund, l’Associació Villa Decisus, la Fundació Escola de Pau Monte Sole, el centre grec de recerca i tecnologies CERTH, el Fòrum Grec de Refugiats i les empreses de noves tecnologies Tempesta Media i Engineering.

Activitats

Durant tres anys, l’equip d’experts que hi participa recollirà les experiències i necessitats de persones desplaçades en diferents països europeus, les posarà en comú amb experiències del passat i crearan diferents eines educatives i culturals basades en memòries personals i narracions d’històries, com per exemple, documentals interactius basats en enregistraments de vídeo immersius, cursos, llibres de gastronomia, exposicions, etc.

El resultat principal del projecte serà la implementació d’una plataforma, anomenada Centre de Nodes de Memòria, que contindrà una selecció de continguts audiovisuals per a la seva futura museïtzació, per oferir una experiència cultural innovadora que pugui generar consciència social. L’objectiu és proporcionar un accés inclusiu i participatiu al patrimoni cultural. 

Per tal de crear i avaluar l’accessibilitat als diferents continguts culturals digitals, es desenvoluparan activitats pilots en quatre instal·lacions històriques i de patrimoni cultural: el Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera, el Camp de concentració de l’illa de Trikeri (Grècia), l’associació Villa Decius (Polònia) i la seu de l’Escola de Pau Monte Sole (Itàlia). 

Finançament

El projecte està finançat amb 3 milions d’euros pel Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea.

Una de les parts del projecte comportarà la creació d’un arxiu de camins de memòria de l’exili en l’àmbit europeu amb la digitalització d’un fons documental sobre moviments forçosos de persones provocats per conflictes bèl·lics en l'àmbit internacional a través de la Memory Center Platform (MCP), transformant el museu en un Living Lab, en el context de l’execució del programa SO-CLOSE.

Més informació sobre el projecte SO-CLOSE a:

https://so-close.eu/

https://www.uab.cat/web/coneix-el-parc/projectes-internacionals/projecte-so-close-1345810270818.html

https://cordis.europa.eu/project/id/870939

 

 

Acabem de treure el primer volum de la sèrie de publicacions SO-CLOSE! 
 
El volum - ′′ Desplaçaments forçats: una història europea ′′ va ser editat per Javier Rodrigo i Miguel Alonso, publicat per Associació Villa Decius.
 
Els nostres Autors (Javier Rodrigo, Philipp Ther, Giorgia Priorelli, Sandra Morón i Magda Fytili) són experts en història, cultura, migració, estudis migratoris forçats, que donen nova llum a la història europea de desplaçaments forçats i interns, fuga massiva, humanitària ajuts, guerra civil espanyola i grega, camps de concentració, refugiats i molts més, important poder veure la foto més gran del projecte So-Close.
 

virtual visit eng1 250p

StorymapENG

WebdocENG

Calendar

<<  <  October 2024  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su