Art i memòria: Pere Noguera

Títol:
Art i memòria: Pere Noguera
Quan:
Dil, 2. Juliol 2012 - Diu, 4. Novembre 2012
Categoria:
Art i memòria històric

Descripció

Art i memòria: Pere Noguera

Paper Carbó

Sèrie Arxiu – Família Guerra

DVD Loop Família Guerra

112 Còpies Paper - Carbó

Del 2 de juliol al 2 de desembre de 2012 (Prorrogat)

Espai-hall del MUME

La instal·lació Paper Carbó és una variació del projecte “Sèrie Arxiu – Família Guerra” presentat l’any 2011 a la Fundació Tàpies de Barcelona. A partir de l'ús coherent de la suggestió que caracteritza el treball de Pere Noguera, ara en la seva relectura incorpora la subtilesa d’un material fràgil com és la fotocòpia en paper. 112 còpies empaperen la paret i envolten una pantalla que conté unes imatges fílmiques. Aquesta combinatòria d’elements dispars construeixen una aguda reflexió sobre el caràcter fugisser de la memòria. Clixés fotogràfics de rostres quasi fantasmagòrics i paisatges feréstecs que podrien ser fronterers es mostren mig esborrats o emmascarats per la simulació tècnica del paper carbó i, alhora, en el monitor de televisió s’entreveuen unes seqüències ambivalents i inquietants. Escenes familiars quasi bucòliques recollides en uns films amateurs es contraposen a unes altres bèl·liques de caire documental que fan referència a la Segona Guerra Mundial. El reciclatge fílmic d’aquests materials “trobats” permet la creació d’un díptic visual, “Família Guerra”, que expressa les contradiccions, la inestabilitat i les debilitats intrínseques sobre les quals se sustenten el benestar i els possibles moments de felicitat. Paper Carbó remet a una relació convulsa entre les trajectòries individuals i els esdeveniments col·lectius i entreveu una possible reelaboració de la memòria personal de l’artista en què la guerra i l’exili semblen ser dos factors estructurants.

Pere Noguera (La Bisbal d’Empordà, Girona, 1941) va iniciar la seva trajectòria en el marc de les noves poètiques pobres, efímeres i conceptuals de la dècada de 1970. La seva pràctica artística es fonamenta en ee procés, en la desconstrucció i la fragmentació. Cosa que el va aproximar a l’arte povera. Ha desenvolupat treballs sobre els processos conceptuals de la fotografia i l’electrografia, essent un dels pioners dels treballs amb fotocòpies a la dècada de 1970. Així mateix, ha aprofundit en el concepte d’ “arxiu com a ready-made”, a partir de fotografies i films trobats que exposen una manera d’entendre la fotografia i el seu procés. Aquesta tasca l’ha anat revisant en els últims temps d’acord amb els nous procediments digitals. Pere Noguera, distingit amb el Premi ACCA el 2011, ha realitzat nombroses exposicions en centres nacionals i internacionals.

 

 

 

Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies

Aquest espai del MUME, situat al hall, –i que compta amb la col·laboració puntual del col·lectiu Maçart- es dedica a la mostra periòdica de propostes artístiques contemporànies que tenen com eix del seu treball les relacions entre l’art i la memòria -individual i col·lectiva- associada a fets històrics i polítics. En aquest sentit, es dóna prioritat a aquelles obres que, a partir d’un esguard documental, emotiu i reflexiu, tenen en consideració la funció i influència que poden exercir la memòria i la figura del testimoni tant en la comprensió de la història del segle XX, com en una possible aproximació crítica a la complexitat del món actual.

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Juliol 2022  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di