Art i memòria: Pep Dardanyà

Títol:
Art i memòria: Pep Dardanyà
Quan:
Dis, 7. Febrer 2015 - Diu, 31. Mai 2015
Categoria:
Art i memòria històric

Descripció

Art i memòria: Pep Dardanyà

Postdata

Del 7 de febrer al 31 de maig de 2015

Espai-hall del MUME

Aquesta petita exposició, que es compon d’una Instal·lació de vídeo i fotografia, parteix de l’experiència familiar de l’artista. Fa pocs anys, l’artista es va assabentar que un germà del seu avi matern havia desaparegut al front de guerra de la Noguera-Pallaressa l’any 1938. Arran d’aquest fet traumàtic, el seu avi –Joan- va demanar, molts anys després, que Josep –el nom del desaparegut- fos el nom del seu nét.

Aquesta revelació  familiar porta l’artista a rastrejar les vivències del seu avi i els seus dos germans durant la Guerra Civil, l’exili i la postguerra franquista. A partir del cas del germà del seu avi desaparegut (Josep), indaga també sobre la trajectòria del seu propi avi (Joan) empresonat a Mataró durant 3 anys en plena postguerra, i la d’un altre germà, Francesc, que va emprendre el camí de l’exili a França, passant pel camp de Sant Cebrià i per una Companyia de Treballadors estrangers a Villefranche de la Rouergue.

Tal com assenyala el mateix artista: “Havia escoltat i llegit moltes històries sobre la guerra civil però no va ser fins aquest moment, reconstruint les vides dels tres germans, que vaig tenir plena consciència de les seves conseqüències. La mort, la repressió i l’exili dels meus familiars representaven les tres formes d’acabar una guerra per part dels vençuts i això tenia incidència directe sobre la meva vida i el meu caràcter.”

El projecte “Postdata” vol ser un modest exercici de recuperació de memòria familiar i, al mateix temps, un homenatge als que varen patir les conseqüències de la guerra. Els documents reals recuperats i la descripció objectiva dels fets ens remeten a la legitimitat de la memòria. Però son les noves imatges creades per l’artista, en tornar als paratges on van succeir els fets,  les que transmeten l’emoció per la via de recórrer la geografia sentimental d’aquelles experiències.

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Desembre 2022  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di