Concert del Duo Ribera Sàbat: Un passeig per la música catalana del segle XX: Tradició i exili

Títol:
Concert del Duo Ribera Sàbat: Un passeig per la música catalana del segle XX: Tradició i exili
Quan:
Div, 17. Febrer 2023
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Concert del Duo Ribera Sàbat
Un passeig per la música catalana del segle XX: Tradició i exili

Divendres, 17 de febrer de 2023

Porxos de Can Laporta, a 19h

duo RIBERA SÀBAT

Inauguració de les IV Jornades de Guitarra de Catalunya amb el Duo Ribera Sàbat (duo de guitarres). Les Jornades de guitarra, ideades i impulsades per la guitarrista i Doctora Maria Ribera Gibal, integren projectes de la pròpia guitarrista i d’altres artistes afins a l’ideari de les Jornades. 

Una constant que pot sorgir quan ens endinsem en la música dels compositors catalans del segle XX, és la pregunta per l’existència d’un so o caràcter musical estrictament català. L'altre debat, que podríem estendre a la resta de la música que es produeix en aquest segle, té a veure amb la tensió entre el concepte de músic total, complet, enfront de la seva escissió en intèrpret, compositor, pedagog, musicòleg, divulgador, etc. Per altra banda, tal escissió ve
remarcada per l’eclosió d’una Europa que es veu terriblement afectada i desmembrada per contínues guerres.


El programa presentarà interpretacions de compositors com d’Enric Granados (1867- 1916), Gaspar Cassadó (1897-1966), Robert Gerhard (1896-1970), Manuel Blancafort (1897- 1987), Manuel De Falla (1876-1946), o el mateix Emili Pujol (1886-1980) entre d’altres, pertinents tots ells a distints àmbits de la vida musical catalana, els quals hagueren d’afrontar l’exili, alguns per la seva supervivència, altres per poder seguir exercint la seva professió. Des del punt de vista compositiu, tots ells s’acomoden, tenint present que en música les fronteres no són obvies, a tres grans tendències estilístiques que trobem en la música catalana del segle passat: el postromanticisme, un estil proper a l’impressionisme francès, i l’avantguarda alemanya, tots ells tacats per un fort regust nacionalista. Tanmateix, la seva obra és prou extensa com per determinar una evolució i uns matisos característics.

El Duo Ribera Sàbat és una formació integrada pels guitarristes catalans Maria Ribera Gibal i Jordi Sàbat Cots, i té com a principal determinació artística la interpretació d'obres de compositors ibèrics, en especial de principis del segle XX, ampliant el repertori estricte de guitarra amb arranjaments originals d'obres escrites per a altres instruments. Amb uns 12 anys de trajectòria junts han realitzat concerts i impartit clàsses en destacats festivals, conservatoris i cicles de música a Europa, Xina, Mongòlia, Japó, Argentina... Actualment els membres del duo compaginen la seva activitat concertística amb la tasca pedagògica i la investigació musicològica. Maria és Doctora en Història de l'art per la Universitat de Barcelona, havent realitzat una destacable investigació sobre aspectes de la història de la guitarra a Catalunya, i el mestre Emili Pujol, a qui també li dedicà el seu Cd en solitari i un llibre recentment publicat. Jordi és arreglista i també composa. Junts van ser guanyadors del Concurs de Música de Cambra del Festival Ciutat d'Elx en l'edició del 2014. Entre el 2021 i 2022 van enregistrar el seu treball discogràfic, Sardana, enregistrament que conté una petita part dels fruits d'una dècada de feina i emocions al voltant de la música. El mestre Emili Pujol deia: «La música pot expressar tot allò que ens envolta i tots els estats de l'ànima; la seva missió més gran és la de disminuir la prosa de la vida, elevant el nostre esperit a les més altes regions de la bellesa ideal i emotiva; busqueu sempre a la música la poesia que l'engendra». Sardana recull l'ambient musical de la Catalunya de la primera meitat del segle XX, passant pel modernisme i el noucentisme. L'oient podrà escoltar un bon grapat de sardanes entre altres peces arreglades per a aquesta formació pel mateix duo.

Aquesta activitat s'emmarca en els actes commemoratius "Camins de la Retirada 2023", organitzats per l'Ajuntament d'Argelers amb la col·laboració de l'Associació FFREEE, la Fondation Antonio Machado, el MUME i diversos ajuntaments.

Més informació a:
http://www.duoriberasabat.com

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Març 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di