Presentació del llibre: Un barco cargado de...

Títol:
Presentació del llibre: Un barco cargado de...
Quan:
Dis, 9. Febrer 2013
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

 Presentació del llibre: Cecilia G. de Guilarte. Un barco cargado de... Sevilla: Renacimiento, 2012.

Dissabte 9 de febrer de 2013, a les 11h, 

A càrrec de Monica Jato (University of Birmingham) i Manuel Aznar Soler (Universitat Autònoma de Barcelona, UAB).

Cecilia G. de Guilarte (Tolosa, 1915-1989) el 1972 va començar a publicar Un barco cargado de... en el diari La Voz de España. Es tracta del relat del seu llarg viatge cap a l'exili que la portarà primer a França i després a Mèxic. A causa de la censura franquista la publicació va quedar interrompuda. La meitat dels articles que recull aquest llibre són inèdits. Aquesta nova edició repara un deute amb una de les dones més emblemàtiques de l'exili de 1939.

Un barco cargado de... és un text híbrid, una barreja de gèneres literaris, entre la memòria autobiogràfica i el relat de viatges que, per mitjà de les tècniques novel·lístiques, dóna peu a la construcció d'un espai polifònic integrat per múltiples veus testimonials.

Cecilia G. Guilarte fou una periodista amb una forta vocació literària que es va posar de manifest ja durant la primera meitat de la dècada dels anys 30. Durant la Guerra civil va exercir com a corresponsal de CNT Norte. A l'exili mexicà va col·laborar en publicacions com Rumbo, Eusko Deia i Gernika. Després d'una etapa com a escriptora teatral a Mèxic, a meitat dels anys 60 va tornar a l'Estat espanyol, a Tolosa. Arran del seu retorn, va iniciar la publicació dels articles que integren el llibre Un barco cargado de.... També va fer incursions en la novel·la.

Els presentadors:

Mónica Jato és professora de llengua i literatura espanyoles a la Universitat de Birmingham (Regne Unit). Ha publicat, entre altres, diversos estudis sobre la poesia espanyola del segle XX, sobre la cultura exiliada i la literatura autobiogràfica. Entre els seus assaigs destaquen El lenguaje bíblico en la poesía de los exilios españoles de 1939 (2004), María Beneyto: El laberinto de la palabra poética (2008) i la coedició dels volums España en la encrucijada de 1939: Exilios, cultura e identidades(2007), Exilio y universidad (2008) y Mujer, Creación, Exilio (España 1939-1975) (2009).

Manuel Aznar Soler, catedràtic de literatura espanyola contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és director del Taller de Investigaciones Valleinclanianas (TIV) i del Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL), dos grups d'investigació vinculats al Seminari de Literatura Espanyola Contemporània del Departament de Filologia Espanyola de la UAB, seminari del qual és responsable. És autor de nombrosos llibres, capítols de llibres, edicions i articles sobre la literatura espanyola dels segles XVIII, XIX i XX. Ha estat coeditor de Literatura i cultura de l'exili espanyol de 1939 a França [1998] i editor tant dels dos volums sobre L'exili literari espanyol de 1939, Actes del Primer Congrés Internacional (Bellaterra, 1995) [1998] com dels dos toms sobre Les literatures de l'exili republicà de 1939. Actes del Segon Congrés Internacional (Bellaterra, 1999).

Visualitzar la portada del llibre.

 

 

Agenda

<<  <  Mai 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di