Col·loqui internacional: Desplaçaments forçosos i exilis a l'Europa del segle XX i XXI

Títol:
Col·loqui internacional: Desplaçaments forçosos i exilis a l'Europa del segle XX i XXI
Quan:
Dij, 25. abril 2013 - Div, 26. abril 2013
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Col·loqui Internacional « Desplaçaments forçosos i exilis a l'Europa del segle XX i XXI »

25, 26 d'abril de 2013

Casa dels Països Catalans, Universitat Via Domitia de Perpinyà / www.casa-paisos-catalans.eu 

Avinguda Paul Alduy, 52 - 66860 Perpinyà

Després de la realització de tres seminaris transfronterers (La Jonquera, Ribesaltes i Perpinyà) dedicats a diferents temàtiques relacionades amb els exilis i els desplaçaments forçosos de població a Europa, el MUME torna a participar en la co-organització d'una nova trobada transfronterera d'investigadors i estudiosos  interessats en els exilis. En aquesta ocasió, com a cloenda del cicle de seminaris, les institucions organitzadores proposen la celebració, a Perpinyà, d'un col·loqui que comporta, en part, la continuació de les discussions sorgides anteriorment i, alhora, planteja qüestions que no van ser prou explorades en aquell moment. Així mateix, també es formula la incorporació de noves temàtiques.

En els seminaris, que van tenir lloc al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (octubre 2010), al camp de Ribesaltes (setembre 2011) i a la Cinemateca Institut Jean Vigo de Perpinyà (març 2012), es van tractar, des de diferents angles -històric, antropològic, sociològic, mèdic, psicològic, literari, artístic- diversos casos d'exili i internament a Europa. Des dels moviments de població generats per la Guerra Civil espanyola fins als desplaçaments provocats per les guerres dels Balcans dels anys noranta, passant per les seqüeles del colonialisme francès. En tots els casos es va tenir en compte els sistemes de recepció dels països d'acolliment i les patologies físiques i psíquiques que es derivaren d'aquelles circumstàncies. Així mateix, un dels seminaris, el darrer, es va dedicar a l'anàlisi de la captació i la representació visuals d'aquests fenòmens que tenen la migració política com a epicentre.

Amb la celebració d'aquest col·loqui, que durarà dos dies, es pretén, d'una banda, incidir en aspectes i realitats històriques i geogràfiques que no van ser objecte d'atenció durant els seminaris. Això comporta, entre altres, tenir present contrades geogràfiques en què foren protagonistes els desplaçaments forçosos de població associats a la derrota nazi a partir de 1945, les deportacions de pobles sencers durant el període stalinista a l'extinta Unió Soviètica o bé fixar l'atenció en moviments de població quasi paral·lels al període de la Gran Guerra, com és el cas dels armenis i el dels anomenats russos blancs. De l'altra, al costat de la mirada històrica, es proposa la introducció d'un planteig que té com a eix vertebrador la perspectiva sociològica connectada amb el món actual. En aquest sentit, s'insisteix a remarcar que a l'Europa d'ara els moviments forçosos de població, tot i que no solen derivar d'un conflicte entre estats europeus, continuen essent un problema greu vinculat fonamentalment a les grans transformacions socioeconòmiques planetàries i  a, fins i tot, als efectes del canvi climàtic. És a dir que, malgrat que sembli paradoxal, la teòrica circulació de persones, avalada pels acords de Schengen, conviu amb l'existència d'enclaus de control fronterers com Ceuta, Melilla o l'illa de Lampedusa. Així mateix, aquest esguard vinculat a l'actualitat tampoc no deixa de banda el ressorgiment de comportaments racistes en alguns indrets d'Europa, sobretot en països de l'antic bloc de l'Est, que impliquen migracions forçoses o una marginació extrema com és el cas de la població gitana d'Hongria o Romania.

Així, doncs, tenim en compte aquest conjunt de temàtiques, al col·loqui es presentaran al voltant d'una dotzena de conferències que es combinaran amb espais de debat i la presentació d'algun documental o film relacionat amb les qüestions que s'hauran de debatre.

A grans trets, el repte d'aquest col·loqui és, a partir d'un plantejament interdisciplinari,  prosseguir i avançar amb la tasca feta durant els tres seminaris. És a dir, reunir universitaris i investigadors que treballen temes, aspectes, relacionats amb els exilis i els desplaçaments forçosos a l'Europa del segle XX i XXI.

 

PROGRAMA:

Dijous 25 d'abril:

 

14h00 : Catherine VITOL de WENDEN, Centre d'Etudes et de Recherches Internationales Sciences-Po.

« Synthèse global sur les flux migratoires du XXe siècle »

 

14h30 : Jordi RUBIÓ, Docteur en Histoire Contemporaine, UdG.

« Le long chemin de la victoire : déserteurs et insoumis catalans en France pendant la Guerre d'Espagne (1936-1939) »

 

15h00 : Ahmed BEN NAOUM, Professeur de sociologie, UPVD.

« Exils dans la Bible et le Coran »

 

15h30 : Débat.

 

À partir de 17h00 aura lieu l'inauguration du Congrès de Sociologie à laquelle vous êtes invités, salle Canigou, rue Pierre Bretonneau à PERPIGNAN.

 

Divendres 26 d'abril:

9h30 : Anouche KUNTH, CERCEC-EHESS.

« L'exil recommencé des minorités vulnérables : l'irrésolution de la Question arménienne, vue à travers la répétition séculaire des départs contraints »

 

10h00 : Patrizia DOGLIANI, Professeure d'histoire, Université de Bologne.

« Italie, pays d'accueil, de transit et de réclusion des juifs européens. 1938/1948 Histoire et lieux de mémoire »

 

10h30 : Àngel QUINTANA, Professeur d'Histoire du Cinéma, UdG.

« El viatge i la frontera en el cinema de Theo Angelopoulos »

 

10h30-10h45 : Pause-café.

 

10h45 : Katarzyna STOKLOSA, Professeur associée, Université de Danemark du Sud.

« Terres perdudes i recuperades: l'expulsió dels alemanys i l'arribada dels polonesos »

 

11h15 : Débat.

 

Els organitzadors del col·loqui són l'ICRECS (Institut Català de Recerca en Ciències Socials) de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, el Museu Memorial de l'Exili (MUME), el Memorial del Camp de Ribesaltes (MCR)/Consell Regional Languedoc-Roussillon, Consell General dels Pirineus Orientals i la Cinemateca Euroregional Institut Jean Vigo (IJV).

 

 

Contacte:

Martine Camiade

Directrice (ICRESS) / Directora (ICRECS)

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

+33 (0)7 60 73 30 23

 

Agenda

<<  <  Abril 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di