Obra de teatre: La idea d'Europa -de Georges Steiner

Títol:
Obra de teatre: La idea d'Europa -de Georges Steiner
Quan:
Dis, 3. Octubre 2015
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Obra de teatre: La idea d'Europa -de Georges Steiner

Monòleg dirigit i interpretat per Òscar Intente, amb la participació de l’acordionista Ferran Martínez.

Dissabte, 3 d’octubre de 2015 a les 12h al MUME

 

 

 

Activitat organitzada pel MUME i la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili (UdG) a l’entorn del 75è aniversari de la mort de  Walter Benjamin amb el suport de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i amb la col·laboració de la Fundació Catalunya-Europa.

 

 

La idea d`Europa és el títol d`un llibret de George Steiner que parla de l`home europeu contemporani. Dels homes, dones i nens europeus que duen, com si fos una motxilla massa carregada, un pes a l`esquena.El pes d`un passat brutal i grandiós alhora.

Hem arribat fins aquí. Bé, i ara què ?

L'home, diu Steiner, té una gran capacitat per fer el mal, però també té una gran capacitat per dedicar-se a coses ben inútils; la música, les matemàtiques, la poesia, la bellesa..., potser la bondat. La recerca d`aquestes capacitats és l'única resposta a la incertesa del nostre continent davant la globalització del món. Som néts desorientats de velles glòries.

És curiós que parlar l'Europa ( allò tan abstracte) sigui una manera d'encarar l'individu amb sí mateix. I alhora una manera de parlar de nosaltres, de la comunitat. I de la Raó, la Llibertat, la Justícia.... Pot ser ?

Qui parla a escena, però, no és un filòsof assegut en un cafè, sinó una figura també molt lligada a la idea d`Europa; el passavolant que truca a la porta, el rodamón que xerra i que ha arribat a peu.

O el foll que volta pels carrers. O un conegut de lluny. O un estranger.

Europeu com nosaltres i tan diferent...

 

Fitxa artística:

Autor: George Steiner

Traductor: Víctor Compta

Direcció: Òscar Intente

Il.luminació: Josep Mª Cadafalch

Músic: Ferran Martínez

Actor: Òscar Intente

Coproducció: Inútils Mots/Centre d`Arts Escèniques de Terrassa

 

“El text d`Steiner genera moments d`inevitable emoció intel.lectual”. Miquel Berga, El Punt-Avui

“L`actor serveix la reflexió de fons amb senzilla mà de mestre” Xavier Bru de Sala. El Periòdico.

“No es deixin perdre el monòleg d`Òscar Intente al Maldà” Manuel Cuyàs. El Punt-Avui.

 

Estrenat a Terrassa el 21 d`Octubre de 2010, s`ha fet també al Círcol Maldà, a la Sala Beckett, a la Universitat Autònoma de Barcelona, a l`Alliance Française de Sabadell, al Teatre de Ponent de Granollers, a la Universitat Pompeu Fabra, a la Biblioteca de Catalunya i al hall del Teatre Romea, Festival Poesia i + de Caldes d`Estrac, 4 raons del Prat de Llobregat...

I a l`estranger, al Centre Català de Luxemburg.

 

George Steiner

(París, França, 1929)

Fill de pares d’origen jueu austríac, es va educar en alemany i francès, tot i que posteriorment, quan el 1940 la família es va traslladar als Estats Units fugint del règim nazi, va adoptar l’anglès com a llengua habitual.
Llicenciat en literatura per la Universitat de Chicago i doctorat per la Universitat d’Oxford, va ensenyar en algunes de les millor universitats d’Europa i els Estats Units (com ara Princeton, Innsbruck o Cambridge) abans d’establir-se a la Universitat de Ginebra, on va ensenyar Literatura Comparada del 1974 al 1994.
La seva obra com a crític tendeix a l’exploració de temes culturals i filosòfics d’interès permanent i ha exercit una important influència en el discurs cultural públic dels últims anys del segle XX i inicis del XXI.
Guardonat amb el premi Príncipe de Asturias de Comunicació i Humanitats l’any 2001, actualment encara col·labora en revistes i diaris del prestigi de The New Yorker, The Times Literary Supplement i The Guardian.
George Steiner és, en definitiva, un intel·lectual de talla mundial, una mena d’enciclopèdia vivent i dinàmica on el saber es barreja permanentment amb la curiositat i el dubte. Un humanista del segle XXI.

 

 

Ferran Martínez

acordionista

Professor de piano, exerceix a l`Institut del Teatre en l`àmbit de la Direcció Musical.

Com a compositor per al teatre ha treballat per a la Companyia Pep Bou, L`Estaquirot Teatre, Companyia Curial, Comediants...

Compositor, arranjador, intèrpret i productor de l`Orquestrina Galana i de Solistes de la Costa.

Fundador del festival Tradicionàrius i col.laborador habitual de Jaume Arnella, també ha treballat amb Josep Tero i Miquel Gil, tant en concerts com en discos.

Ha dirigit l`Orquestra de Cambra Tradicional Catalana i l`Orquestra Simfònica de la Canya.

 

Òscar Intente

actor i director

Llicenciat per l`Institut del Teatre, ha treballat amb els següents directors d`escena; Pierre Romans, Adolfo Marsillach, Josep Mº Flotats, Ricard Salvat, Esteve Polls, Ariel Garcia Valdés, Àlex Rigola, Rafel Duran, Carme Portaceli, Oriol Broggi, David Plana, Joan Castells, Josep Pere Peyró, Toni Casares, Antonio Simon, Moisès Maicas, Jordi Prat, Pep Tosar, Ferran Utzet...

Ha produït i dirigit els espectacles “Babar” amb música de F. Poulenc, “Léon al desert dels prínceps”, adaptació de El Petit Príncep d`A. Saint-Exúpery i “Ca lluny, reDéu...!”, antologia poètica.

A la televisió; La riera, Ermessenda, Ventdelplà, Setze Dobles.

Cinema; “Tres dies amb la família”, de Mar Coll, “Clara no lo esperava”, de Roser Aguilar i “Any de gràcia” i “Esmorzar a Ginebra”, de Ventura Pons.

 

 

Més informació a:

Fragment de l’obra /Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=jeIRb9xs7Ks

https://www.youtube.com/watch?t=4&v=ICVwtb6Yw0Y

 

Informació sobre l’obra (Dossier de premsa)

http://www.nuvol.com/noticies/oscar-intente-porta-una-idea-deuropa-de-george-steiner-al-romea/

http://www.salabeckett.cat/arxiu/la-idea-deuropa-de-george-steiner-traduccio-de-victor-compta.-direccio-oscar-intente-1

http://www.salabeckett.cat/fitxers/programes-de-ma/programa-la-idea-deuropa

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Agost 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di