Projecció del documental: El retratista, de Sergi Bernal i Alberto Bougleux

Títol:
Projecció del documental: El retratista, de Sergi Bernal i Alberto Bougleux
Quan:
Div, 19. Juny 2015
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Projecció del documental "El retratista" de Sergi Bernal i Alberto Bougleux

Divendres, 19 de juny de 2015

MUME, a les 19h.

EL RETRATISTA
Duració 52’
Direcció, fotografia, muntatge: Alberto Bougleux
Idea original i investigacions: Sergi Bernal
Any de producció: 2013
Llengua: català, castellà
Subtítols: castellà, francès, italià i anglès

Una escola rural republicana dels anys '30.

Un món perdut vist amb els ulls de nens que aprenen a escriure.

La utopia d'un mestre truncada per la guerra i la dictadura.

Un documental i un repte col·lectiu en memòria de les víctimes del repressió franquista.

 

En el marc dels actes complementaris de l'exposició "Desenterrant el silenci" de Sergi Bernal, proposem la projecció del documental "El retratista" (2013).

El 1934, el jove professor de Mont-roig del Camp, Antoni Benaiges, és assignat a un poble de Burgos. El seu projecte d’ensenyament es veu truncat els primers dies de la Guerra Civil al ser afusellat però el seu llegat reapareixerà 75 anys després.

L'Andrés és el mestre d'una escola força especial: l'Experimental Freinet de San Andrés de Tuxtla, a Mèxic. Aquesta escola té un projecte senzill: ensenyar als nens i nenes a pensar i ser lliures.

L'escola també amaga un secret: és la història d'Antoni Benaiges, un mestre català afusellat durant la Guerra Civil que, com l'Andrés, volia ensenyar als nens la llibertat. L'Andrés mostrarà als seus alumnes la seva història, en un viatge cap a les fosses comunes de la Guerra Civil i els orígens de l'escola moderna i democràtica.

 

SINOPSIS
Any escolar 1934-35. El “Ministerio de Educación” de la II República Espanyola assigna la plaça de mestre de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un llogarret de Burgos que avui conta amb 30 habitants, al jove mestre català Antoni Benaiges.

Pocs mesos després d’arribar al poble, Antoni Benaiges compra una impremta pels seus alumnes. La seva idea, que s'inspira en el mètode de pedagog francès Celestine Freinet, és que l’escola ha de donar als nens les eines per expressar els seus coneixements i habilitats més naturals, que l’educació tradicional normalment ignora.

L’entusiasme per a l'experiment es molt gran, i durant el primer curs escolar l’escola de Bañuelos de Bureba publica els primers quaderns íntegrament redactats i il•lustrats pels seus propis alumnes. Parlen de la vida quotidiana a un poble dels anys trenta, amb les paraules y els dibuixos d’uns nens que amb la impremta aprenen a escriure. Un dels quaderns que es publica il•lustra la visita d’un fotògraf al poble. Es titula “El Retratista”.

Els quaderns de Bañuelos comencen a circular entre les "escoles Freinet" de tot l’estat republicà i fins i tot arriben a l’estranger, a escoles de França, Escòcia, Mèxic, Cuba. Aquelles petites publicacions escolars sobreviuen gracies als seus subscriptors: entre ells trobem llauradors del poble, mestres i fins i tot el president de la República Niceto Alcalá Zamora.

L'any següent l'escola publica un nou quadern: El mar: Vissió d'uns nens que no ho han vist mai. Per a aquell estiu Antoni té en ment un altre projecte ambiciós: vol portar als seus alumnes del poble a Barcelona per veure el mar. Però ja es juliol de 1936, son els primers dies de l’aixecament militar feixista i de la guerra civil, i la província de Burgos és de les primeres en caure en mans de Franco en el seu atac contra la República.

Antoni Benaiges, sindicalista i d’esquerres a més a més de mestre, serà separat definitivament del seu càrrec de mestre titular en un procés de depuració al que van ser sotmesos tots els professionals de l’educació. Pres i torturat a Briviesca, acabarà sent afusellat i enterrat furtivament a una de les fosses comunes de La Pedraja el mateix mes de juliol de 1936.

Setenta-sis anys després, un fotògraf català torna al poble. Els seus blancs i negres capten els les restes de l'escola abandonada, els rostres dels vells alumnes, les pàgines arrugades de les poques còpies d'aquells quaderns que encara sobreviuen. A pocs quilòmetres del poble, un equip d'arqueòlegs i forenses treballa per a l'exhumació una de les fosses comunes de les muntanyes de La Pedraja.

El camí del fotògraf, el “retratista” setanta anys després, es converteix així mateix en el fil de la memòria per a un documental sobre la repressió dels mestres de la República, on la veu dels antics alumnes de Bañuelos que encara sobreviuen retornaran finalment la dignitat a un passat que avui es vol tornar a enterrar.

Tràiler del documental "El retratista".

Més informació sobre el projecte "Desenterrant el silenci" i "El retratista" al blog de Sergi Bernal.

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Gener 2020  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di