Projecte educatiu "Les maletes de l'exili": Fer memòria activa de l’exili i la deportació

Títol:
Projecte educatiu "Les maletes de l'exili": Fer memòria activa de l’exili i la deportació
Quan:
Div, 20. Març 2015
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Fer memòria activa de l’exili i la deportació

MUME, divendres 20 de març a les 20h

 

Programa:

 

1) Les maletes de l'exili : Una reflexió pedagògica sobre l'exili i la deportació

(projecte dels estudiants d’ESO i Batxillerat de l’Institut Olivar Gran, de Figueres)

En aquesta activitat els mateixos estudiants d’ESO i Batxillerat mostraran i presentaran alguns dels treballs que han fet sobre els exilis i la deportació. Aquests treballs, realitzats a partir d’un objecte tan significatiu com és la maleta, tenen com a objectiu principal que els estudiants es plantegin una reflexió sobre el que suposen les situacions d’exili i deportació.

La Maternitat d’Elna, l’exili a la Unió Soviètica dels nens asturians, les persecucions dels jueus a Dinamarca durant la Segona Guerra Mundial i la matança de Sabra i Xatila seran alguns dels escenaris històrics evocats per les maletes dels estudiants de l’Institut de l’Olivar Gran.

L’exhibició comentada de les maletes s’acompanyarà de la projecció d’un curtmetratge realitzat per una alumna de 1r de Batxillerat sobre un viatge al camp d’Auschwitz, i per la lectura d’unes cartes de refugiats del camp d’Argelers, que formen part d’un treball de recerca d’una estudiant de 2n de Batxillerat.

Intervindrà el Sr. Narcís Oliveres, vicepresident de l'Associació El Triangle Blau de Figueres.

 

2) “Concert per a una bandera”, a càrrec del músic  J. Francisco Ortiz

 

El 5 de maig de 1945 les forces aliades van arribar al camp de Mathausen i una bandera de la República espanyola els va donar la benvinguda. Era una  bandera que havien confeccionat alguns dels  interns del camp de procedència espanyola i que formaven part del Kommando d’Alliberament de Mauthausen. Es tractava d’un grup de resistents que actuaven des de 1943 dins del mateix camp. En la bandera hi ha diverses inscripcions que hi van fer tos aquells joves que havien patit anys de reclusió i penalitats de tota mena. Després de l’alliberació, aquella bandera va quedar en mans de Francisco Ortiz (1919, Santisteban del Pueblo-Jaén), el qual, sabedor del valor simbòlic de l’objecte, la va custodiar fins a la seva mort a Perpinyà l’any 2013. Actualment, el seu fill Juan Francisco Ortiz, intèrpret de guitarra clàssica, fa un seguit de concerts per homenatjar l’esmentada bandera abans de lliurar-la definitivament al Memorial del Camp de Mauthausen el pròxim mes de maig, moment que és commemorarà el 70è aniversari de l’alliberament del camp. La bandera retornarà al seu lloc d’origen.

El concert al MUME serà un homenatge a la memòria del pare de J. Francisco Ortiz i a la de tots els deportats als camps nazis.

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de l'Associació El Triangle Blau de Figueres i amb la participació del seu vicepresident, Narcís Oliveres.

 

Entrada gratuïta a tots els actes

Places limitades

Més informació als links següents:

Diari Digital de l'Empordà -Empordà Tv

Tramuntana Tv.

Reus Digital: Juan Francisco Ortiz "Concierto por una bandera"

Memorial Democràtic: Juan Francisco Ortiz

Juan Francisco Ortiz

visita virtual banner cat1 250p

Agenda

<<  <  Setembre 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di