Col·loqui Internacional Walter Benjamin, 2012: “Deambulacions per les memòries i els paisatges de la ciutat. De la metròpoli regional a la megalòpoli global”

Títol:
Col·loqui Internacional Walter Benjamin, 2012: “Deambulacions per les memòries i els paisatges de la ciutat. De la metròpoli regional a la megalòpoli global”
Quan:
Dis, 3. Novembre 2012 - Diu, 4. Novembre 2012
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Col·loqui Internacional Walter Benjamin, 2012

 

Museu Memorial de l’Exili

Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili, Universitat de Girona

Ajuntament de Portbou

 

“Deambulacions per les memòries i els paisatges de la ciutat. De la metròpoli regional a la megalòpoli global”

Portbou, 3 i 4 de novembre de 2012

Un dels eixos fonamentals del treball intel·lectual de Walter Benjamin fou el seu interès per les societats urbanes de la seva època, ja que les va considerar com el millor exponent de les noves pautes de comportament derivades de la Modernitat. Sens dubte, en el conjunt de la seva extensa i variada obra assagística l’estudi del fet urbà hi té un paper molt rellevant, atès que el va concebre com un aspecte determinant per a la captació de l’essència d’unes societats modernes sotmeses a profundes mutacions arran d’una progressiva i intensa industrialització. En aquest sentit, el seu Berlin natal, el Moscou de la Revolució i sobretot el París del Segon Imperi  -a manera de precursor- seran els laboratoris a partir dels quals Walter Benjamin serà capaç de detectar críticament la pregonesa dels canvis que afectaven les formes de vida dels homes i dones del seu temps. La ciutat moderna va esdevenir, doncs, un espai privilegiat per analitzar les ambivalències de la Modernitat.

Actualment, entrats ja en la segona dècada del segle XXI, les aportacions de Walter Benjamin continuen essent molt suggeridores a l’hora d’afrontar la transformació urbana. Sens dubte, atès que el 80% de la població d’aquest planeta globalitzat habita en zones urbanes, les línies obertes pel filòsof judeoalemany esdevenen avui una font d’inspiració per a l’anàlisi de la ciutat contemporània. En conseqüència, el col·loqui d’enguany,  seguint la mirada transversal de Walter Benjamin, planteja un recorregut –una deambulació benjaminana– per la complexitat dels paisatges urbans del present tenint en compte les memòries i oblits que els configuren. A fi de fer efectiu aquest diàleg sobre l’espai i temps urbans, el Col·loqui Internacional Walter Benjamin convoca a antropòlegs, arquitectes, artistes, filòsofs, geògrafs i especialistes en estètica i teoria de l’art.

Aquest col·loqui internacional coincideix amb el 72è aniversari de la mort del filòsof judeoalemany.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programa

Dissabte, 3 de novembre

8:00h Ruta a peu Banyuls-Portbou. El Viatge de les Arts Ruta Walter Benjamin

Selecció de lectures i guiatge : Clara Garí. Un projecte de Nau Côclea

Sortida de Portbou. Cal apuntar-se a l’Oficina de Turisme de Portbou abans del dia 2 de novembre de 2012. Telèfon (0034) 972125161. Preu de l’autobús: 5 euros

16:00 h: Inauguració del Col·loqui Internacional Walter Benjamin

Parlaments institucionals i presentació de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili.

 

16.30 h: L’amistat elegíaca com a proposta política benjaminiana en la ciutat moderna¸ conferència a càrrec de Lluís Virgili Montull (Doctor en Filosofia)

 

17:30h: El cinema passejant per la ciutat¸ conferència a càrrec de Imma Merino (Universitat de Girona). 

 

18:30 h: Pausa

19:00 h: Taula rodona A propòsit de Walter Benjamin: habitar, ordenar i imaginar l’espai urbà al segle XXI.

Amb la participació d’Octavi Rofes (Escola Eina i Universitat Pompeu Fabra), Martí Peran (Universitat de Barcelona), Domènec (artista visual), Marta Serra (Universitat Politècnica de Catalunya)

Modera: Joan Nogué (Universitat de Girona) 

20:30 h – 21 h: Presentació del projecte “Abad- Benjamin. Correspondències”, a càrrec de Francesc Abad (artista visual) i Claudia Kalász (Goethe-Institut Barcelona)

Una part d’aquest projecte, durant els dos dies que se celebren els actes corresponents al Col·loqui Internacional Walter Benjamin, estarà exposada a la mateixa sala que tindran lloc les conferències (www.mural-abad.net)

Diumenge, 4 de novembre

11:00h: Acte d’homenatge a Walter Benjamin al cementiri de Portbou. Ofrena floral i parlaments.

12:00h: Acte del veredicte del Jurat del Premi Internacional Walter Benjamin  (primera fase del premi, any 2012)

 

*Totes les conferències es faran a la sala d’actes del Centre Cívic Ca l’Herrero, (C/Méndez Núñez s/n, Portbou).


Direcció

Jordi Font Agulló (MUME) / Jörg Zimmer (Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili / Universitat de Girona)

Coordinació

Maximiliano Fuentes (Universitat de Girona/MUME)

Consell Assessor

Francesc Abad (artista); Xavier Antich (Universitat de Girona); Fina Birulés (Universitat de Barcelona); Montserrat Galceran (Universidad Complutense de Madrid); Jordi Llovet (Universitat de Barcelona); Pilar Parcerisas (CoNCa); Àngel Quintana (Universitat de Girona); Enzo Traverso (Université de Picardie Jules Verne–EHESS); Erdmut Wizisla (Walter Benjamin Archiv, Berlin).

Organització:

Consorci del MUME (Ajuntament la Jonquera, Generalitat/Memorial Democràtic, Consell comarcal Alt Empordà, Universitat de Girona).

Ajuntament de Portbou

Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili

 

Amb el patrocini de:

Diputació de Girona

Amb la col·laboració de:

Nau Côclea

 

Inscripcions

Inscripció gratuïta. S’ha d’enviar un correu electrònic a al MUME  / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. ) o trucar al telèfon 972 556 533.

visita virtual banner cat1 250p

Agenda

<<  <  Setembre 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di