Presentació del llibre: República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire, de Montserrat Tura

Títol:
Presentació del llibre: República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire, de Montserrat Tura
Quan:
Dis, 19. Octubre 2019
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del llibre: República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire, de Montserrat Tura

MUME, Dissabte 19 d'octubre a les 12h.

La presentació hi participaran, acompanyant a l'autora, Montserrat Tura, l'historiador Joaquim Nadal, l'actor i director teatral Joan Ollé i el director del MUME Alfons Quera.

Estimar la justícia sobre totes les coses, retre culte a la dignitat, viure amb honestedat, intervenir rectament en la vida pública, conrear la intel·ligència, propagar la instrucció i el coneixement, treballar, estalviar, protegir el dèbil i no procurar-se benefici propi a costa del prejudici d’altres persones humils”.

Decàleg republicà de Can Pinyonaire

 tura19r

Les memòries familiars de Cal Pinyonaire, el nom de casa dels Tura, de Mollet, es van publicar el passat 2018 després de guanyar el premi Carles Rahola d’assaig 2017 (Fundació Prudenci Bertrana, Girona).

Aquestes memòries, a partir sobretot de ens traslladen a la vivència del republicanisme des dels petits grans protagonistes de segona fila, els gairebé anònims, des de la masoveria, la vinya, el sindicat, l’ajuntament, des de l’interior i també des de l’exili.

El llibre gira al voltant de la figura de l’avi de Montserrat Tura, Feliu Tura Vallderiola, un dirigent dels moviment rabassaire del tombant del segle XX que va organitzar els pagesos que conreaven vinyes, organitzats entorn de la Unió Rabassaire. Aquest sindicat va impulsar cooperatives autogestionades i va aplicar polítiques avançades, cosa que, segons considera la mateixa autora, Montserrat Tura, sovint, el discurs oficial del país ha menystingut o silenciat. Feliu Tura va ser alcalde de Mollet durant la Segona República i després va passar 11 anys a l’exili fins que va poder tornar l’any 1949. També fa una descripció detallada de les vicissituds que van haver de passar també els fills de Feliu Tura (Joan, Josep i Esteve) durant la guerra i la dictadura franquista.

Al llibre podem observar dues línies clares que, si més no, defineixen la vida de l’autora: la passió i dedicació a Mollet, i la història del catalanisme rabassaire durant la Segona República.

«El llibre explica el que van fer i el que van aconseguir, però inevitablement, també explica el que els hi van fer a ells en temps de repressió».

 

Montserrat Tura i Camafreita (Mollet del Vallès, 1954) és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Després d'haver treballat a l'Hospital Clínic de Barcelona va entrar a l'Hospital de Palamós, on primer va coordinar el Servei d'Urgències i després en fou directora-gerent. Amb una àmplia trajectòria política, va ser alcaldessa de Mollet del Vallès, el seu poble, durant quatre legislatures. Diputada al Parlament de Catalunya des del 1995, amb diverses responsabilitats, va ser consellera d'Interior (2003-2006) en el Govern Catalanista i d'Esquerres dirigit pel president Maragall i consellera de Justícia (2006-2010) en el Govern d'Entesa del president Montilla. El 2012 va abandonar tots els càrrecs institucionals i orgànics per tornar a la seva carrer professional de metgessa de l'Hospital de Palamós.

Més informació:

Diari ARA

Nosaltres llegimNosaltres llegim

El Punt Avui

El Nacional

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Abril 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di