Presentació del documental: Las dos guerras del fotógrafo Boix

Títol:
Presentació del documental: Las dos guerras del fotógrafo Boix
Quan:
Dis, 20. Gener 2018
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del documental “Las dos guerras del fotógrafo Boix” (RTVE, 2015).

Dissabte, 20 de gener de 2018, a les 11h.

Aula pedagògica del MUME

El documental  "Las dos guerras del fotógrafo Boix" (2015), que dóna a conèixer la importància del treball de Francesc Boix en els judicis de Nuremberg i revela una col·lecció inèdita de fotografies de la Guerra Civil espanyola realitzades per Boix. És la conclusió a què ha arribat un grup d'investigadors que ha treballat sobre un fons fotogràfic recuperat en un mercat del sud de França. Boix és conegut per haver muntat una cadena de robatori de negatius en el camp d'extermini nazi de Mauthausen. Part dels clixés sostrets es van convertir en proves incriminatòries contra els nazis en els judicis de Nuremberg. Va ser l'únic espanyol que va comparèixer com a testimoni davant del Tribunal Internacional de Nuremberg, on va mostrar part d'aquests documents gràfics robats al camp d'extermini, en què van ser deportats més de 7.000 republicans espanyols durant la II Guerra Mundial.

Els investigadors, pertanyents a les associacions 'Comissió de la Dignitat' i 'Fotoconnexió', van establir l'autoria de la meitat del fons fotogràfic. Els treballs de documentació sobre l'autor van culminar amb una prova cal·ligràfica, en la qual els perits van concloure que les anotacions manuscrites que portaven els embolcalls d'alguns negatius havien estat redactades per Boix. En aquest examen els cal·lígrafs van distingir a una segona persona que podria ser el seu pare, Bartolomé Boix, qui va introduir al seu fill en el món de la fotografia.

La col·lecció fotogràfica relacionada amb la Guerra Civil espanyola captura escenes del front republicà d'Aragó i del front del Segre, el 1938. Boix tenia 17 anys i va passar a França a principis de 1939. Com milers de refugiats republicans va ser internat en un camp de concentració per les autoritats franceses. La hipòtesi dels investigadors és que el fotògraf es va desfer o perdre els negatius en un dels camps on va ser internat.

Hi participaran Jordi Font, Director del MUME, Josep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat i Ramon Barnadas i Ricard Marco, de l’Associació Fotoconnexió.

 

Aquest acte està vinculat a l’exposició temporal “Els primers trets de Francesc Boix”, que es pot visitar al MUME del 16 de desembre de 2017 fins l'11 de febrer de 2018.

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Juliol 2022  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di