Dia Internacional dels Museus 2017

Títol:
Dia Internacional dels Museus 2017
Quan:
Dij, 18. Mai 2017 - Diu, 21. Mai 2017
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2017

18 de maig 2017

1. Jornada de portes obertes al MUME els dies 18, 20 i 21 de maig.

2. El 18 de maig a les 11h tindrà lloc la presentació de la instal·lació artística "La maleta dels insomnis" del fotògraf Miquel Ruiz, amb la participació d'un grup d'alumnes de l'IES La Jonquera. La instal·lació es podrà veure al MUME fins el 18 de juny de 2017.

A partir d'una instal·lació artística i fotogràfica que porta per nom “La maleta dels insomnis”, el fotògraf Miquel Ruiz explica la seva experiència com a fotògraf, la seva activitat d’ajuda als refugiats des dels anys 90 del segle XX i l'ús de la fotografia com a eina solidària. La maleta conté diversos materials que inviten a la reflexió a través de les fotografies i els textos seleccionats per Miquel Ruiz. A partir de les fotografies, fetes a Sarajevo, Croàcia, Bòsnia i Sri Lanka entre 1993 i 2009, els alumnes de l'IES La Jonquera podran conèixer de primera mà l'experiència artística i l'activisme cívic de Miquel Ruiz.

Miquel Ruiz

La maleta dels insomnis

2016, Instal·lació, reproduccions d’imatges fetes per l’autor a Bòsnia i a Sri Lanka, textos i testimoniatges

 

Generalment i, potser, amb un excés de normalitat parlem dels refugiats, però tot sovint ens oblidem de fer-nos  preguntes a l’entorn del perquè d'aquesta xacra. Cosa més inacceptable en aquests moments en què milers i milers de persones vaguen pel món desafiant les fronteres inhumanes.

 

Les guerres, la pobresa i els desastres mediambientals  acaben generant quantitats enormes de desplaçats, d'exiliats, d'immigrants que, sense voler-ho i sense pretendre-ho, es troben abocats a haver de marxar del seu país i la seva llar.

 

Amb “La maleta dels insomnis” no puc ni em proposo ser exhaustiu amb el fenomen dels refugiats. Tan sols voldria conscienciar d’allò que jo he tingut la malaurada sort de conèixer a fons: les víctimes de la guerra de Bòsnia i els damnificats pels estralls del Tsunami a Sri Lanka.

 

(text del fotoperiodista Miquel Ruiz, maig de 2017)

Dia Internacional dels Museus

Exposició del 18 de maig al 18 de juny de 2017

Aquesta activitat forma part de la iniciativa de la xarxa de museus "Una comarca de museu" que, sota el títol "8 visions d’exilis protagonistes als museus de la comarca" promou la visibilitat dels refugiats als museus pel Dia Internacional dels Museus 2017.

Amb motiu d’aquesta activitat UCM ha editat un petit vídeo de 4 minuts amb música del grup empordanès “Crossing”, concretament la seva cançó relacionada amb la crisi dels refugiats “Canto per tu”.

Més informació a:

Site d’Una Comarca de Museu (Servei Educatiu de l’Alt Empordà)


Les activitats dels museus amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2017, sobre exilis i moviments migratoris als Museus de l’Alt Empordà són les següents:

1. Activitats del Museu del Joguet de Catalunya, Figueres:

Més informació a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

2. Activitats del Museu de l’Empordà, Figueres:

Exposició d’una obra d’art en època d’exili

De dimarts 16 al diumenge  21 de maig 2017

Exposició del dibuix de Josep Bartolí (1910- 1995). A Baixeres Renom i els seus tres menuts, 1939. Tinta negra sobre paper. L’autor va ser un exiliat i denuncia l’estat miserable en què va conviure en camps de concentració, i evidencia un art humanista i revolucionari.

Actes gratuïts.

Cal confirmació prèvia al 972 50 23 05 o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

3. Activitats de l'Ecomuseu – Farinera. Castelló d’Empúries
Jornada de portes obertes al MUME el dia 18 de maig.
Més informació a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Organitza: Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries
Horari: horari del museu
Entrada gratuïta
Exposició d’objectes vinculats al món de la farina després de la Guerra Civil espanyola que ens fan evident l’escassetat d’aliments que va patir la població, concretament a Castelló d’Empúries.
Exilis i moviments migratoris als Museus de l’Alt Empordà: “L’escassetat d’aliments” del 18 al 21 de maig.
4. Activitats del Museu de la Tècnica de l’Empordà. Figueres:
Més informació a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Dilluns 15 de maig 2017 a dissabte 20 de maig 2017
Exposició: “Tristos records de la Guerra Civil i l’exili”.
Exposició d’objectes de la vida quotidiana durant la Guerra Civil i Post-guerra que relaten la capacitat de supervivència de qui va resistir les adversitats i hostilitat del moment.
 
5. Activitats del Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries. L’Escala:
Més informació al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Entrada gratuïta amb l’entrada al MAC-Empúries
Lloc: Museu del MAC-Empúries
En motiu del Dia Internacional dels Museus, el MAC-Empúries exposarà, de manera excepcional, el tresoret de 200 denaris de plata, ja restaurat, que es va descobrir a les excavacions de la ciutat romana durant l’estiu del 2016.-La Joia del Museu: 200 DENARIS DE PLATA. Del 18 al 31 de maig-18 de maig: Portes obertes al jaciment de 10h a 18h.
6. Activitats de l'Espai Cultural la Ciutadella, Roses:
Més informació a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Dissabte 20 de maig 2017 a les 17h al Castell de la Trinitat de Roses.
Visita guiada al Castell de la Trinitat i al búnquer del castell construït als anys 40 dins d’un pla de fortificació de la costa en els seus llocs més estratègics “Descobrim les defenses de Roses”
7. Activitats del Museu de l’Anxova i de la Sal. L’Escala:
Més informació a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Martí Rouret i Callol va néixer a l’Escala i es formà com a mestre, professió que exercí a Lloret de Mar, a Móra d’Ebre i a Tarragona. El 1931, des de la seva fundació, s’adherí a Esquerra Republicana de Catalunya. Fou empresonat al vaixell Uruguay en motiu dels fets del 6 d’octubre de 1934. Durant la Guerra Civil fou conseller de Sanitat i Asssitència, Comissari d’Ordre Públic i Sots-secretari del president Lluís Companys. El 1939 s’exilià a França i el 1942 es traslladà finalment a Mèxic, on seguí exercint de polític i lluitant per Catalunya a l’exili fins a la seva mort el 1968.
De dilluns 15 de maig 2017 a dissabte 20 de maig 2017.“Martí Rouret i Callol, mestre i polític, l’Escala, 1902 – Mèxic, 1968”.
 
8. Activitats del Museu Memorial de l’Exili. La Jonquera:
Més informació a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
A partir d'una instal•lació artística i fotogràfica que porta per nom “La maleta dels insomnis”, el fotògraf Miquel Ruiz explica la seva experiència com a fotògraf, la seva activitat d’ajuda als refugiats des dels anys 90 del segle XX i l'ús de la fotografia com a eina solidària. La maleta conté diversos materials que inviten a la reflexió a través de les fotografies i els textos seleccionats per Miquel Ruiz. A partir de les fotografies, fetes a Sarajevo, Croàcia, Bòsnia i Sri Lanka entre 1993 i 2009, els visitants podran conèixer de primera mà l'experiència artística i l'activisme cívic de Miquel Ruiz.
Del 18 de maig al 18 de juny de 2017.-El 18 de maig a les 11h tindrà lloc la presentació de la instal•lació "La maleta dels insomnis" del fotoperiodista Miquel Ruiz.
Jornada de portes obertes al MUME del 18 al 21 de maig.

Agenda

<<  <  Abril 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di