2n Seminari Transfronterer, Ribesaltes: Desplaçaments forçosos i exilis a l’Europa del segle XX. El cos i l’esperit

Títol:
2n Seminari Transfronterer, Ribesaltes: Desplaçaments forçosos i exilis a l’Europa del segle XX. El cos i l’esperit
Quan:
Dis, 17. Setembre 2011
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

II Seminari Transfronterer. Ribesaltes 

Desplaçaments forçosos i exilis a l’Europa del segle XX. El cos i l’esperit”

 

Ribesaltes, dissabte 17 de setembre de 2011

Camp de Ribesaltes, Illot F

 

Inscripcions gratuïtes:

MUME: (0034 972 55 65 33) / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Museu Memorial de Ribesaltes: (0033 (0) 4.68.80.13.00) / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Projet Musée Mémorial du camp De Rivesaltes

Hôtel du département

 24 quai Sadi Carnot

66 906 PERPIGNAN

El present seminari forma part d’un programa global que porta per nom “Desplaçaments forçosos i exilis a l’Europa del segle XX”, en el marc del qual es realitzarà un altre seminari interdisciplinari el primer trimestre de 2012. Els tres seminaris tindran com a colofó un col·loqui internacional a la fi de l’any 2012.

 

« Aproximació antropològica  al voltant del cos i de l’esperit »

En aquestes situacions de crisi, el cos reacciona i desenvolupa patologies; ens preguntarem si existeixen patologies físiques i mentals característiques de l’exili i de l’internament. Efectes i límits del transport forçat, de la caquèxia, de la privació de mobilitat, etc... a més de les violències infligides.

Quines són les respostes individuals i col·lectives i els seus resultats? Davant de la privació de llibertat, en el curs del viatge i durant l’internament, hi ha aculturació o retrobament per mitjà de diverses pràctiques? Pràctiques d’ocupació, culturals, artístiques, religioses, educatives, esportives, memorials. Finalment quines són les pràctiques de dol i com es tractada la mort? Quines són les característiques i el sentit de la resistència  i de la “resiliència”?

Programa:

9h30                         

Recepció dels participants

 

10h00 -10h30            

Discursos institucionals

 

10h30- 11h00            

Anna Miñarro, psicòloga especialista en Clínica – psicoanalista i docent. Camp d’Argelers: el rastre (rostre) de la violència)” 

 

11h00- 11h30             

Àlvar Martínez Vidal, professor d'Història de la medicina, Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, Universitat de València. “Fam, malnutrició i avitaminosis entre els exiliats espanyols al sud de França: del camp de concentració del Barcarès a l'Hospital Varsòvia de Tolosa de Llenguadoc"

 

11h30-12h                  

Anne Boitel, doctoranda a la Universitat d'Aix-en-Provence (UMR-TELEMME) i Professor d'història i geografia. « Accions de la CIMADE envers els "indesitjables" : un cas d’estudi,Ribesaltes (de Vichy als nostres dies) »

 

12h30                         

Debat

 

13h                             

Dinar

 

14h-14h30                   

Madeleine Souche, Professora i doctora en Historia. « Testimoniatges als camps de refugiats, 1939-1942»

 

14h30-15h                   

Annette Mulberger, professora d'Història de la psicologia, CEHIC, Universitat Autònoma de Barcelona. "Ils ont besoin d'être traités psyco-thérapeutiquement: l'impacte psicològic de la guerra entre els infants espanyols acollits a França”

 

15h-15h30                   

Marta Marín-Dòmine, professora al Departament de Llengües i Literatures,Wilfrid Laurier University, Waterloo-Toronto(Canadà). "L'exili a la carn (la percepció del cos en els textos de Federica Montseny, Pere Vives i Agustí Centelles)"

 

15h30-16h                   

 Fernando Hernández Holgado, doctor en Història contemporània, Universidad Complutense de Madrid. "La Prisión Militante. Dues presons femenines de la postguerra franquista: Ventas (Madrid) i Les Corts (Barcelona)"

 

16h-16h30                   

Javier Rodrigo, professor d’Història contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona. "Reeducació i transformació en els camps de concentració franquistes"

 

16h30-17h                   

Claire Jacquelein,  psiquiatra. « Reclusos i metges : el cos que pateix en el presidi »                                      

 

17h-17h30                   

Tristan Castanier, historiador, membre del comitè de pilotatge de la maternitat suïssa d'Elna. « Miss Elmes (Socors Quakers) durant la guerra  »

 

17h30-18h                   

Marzia Luppi,  directora de la fundació Fossoli. “L'internament al camp de Fossoli (Emília-Romanya,Itàlia) a partir de 1942”              

 

18h-18h30h                    

Delphine Debons, doctoranda en Història. « Desempallegar-se de les crostes de la captivitat: estratègies de lluita contra la malaltia del filferro espinós entre els presoners de guerra de la Segona Guerra Mundial »

 

18h30h-19h                      

Debat

 

 

Organitzadors:

Universitat de Perpinyà Via Domitia (ICRESS, CHRiSM)

Museu Memorial de l'Exili (MUME)

Memorial Democràtic

Universitat de Girona

Cinemateca Euroregional institut Jean Vigo

Conseil Général des Pyrénées - Orientales

 

Per més informació, us podeu descarregar el programa del seminari en format PDF.

 

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Juny 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di