Acte de rebuda del fons documental d'Alexandre Blasi Boher

Títol:
Acte de rebuda del fons documental d'Alexandre Blasi Boher
Quan:
Dij, 21. Setembre 2017
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

EL MUME REP UNA RELLEVANT DONACIÓ DE DOCUMENTACIÓ DE LA FAMÍLIA BLASI DARNER, VINCULADA A L'EVACUACIÓ DEL PATRIMONI ARTÍSTIC DURANT LA RETIRADA REPUBLICANA DE 1939.

La documentació conservada per la Família Blasi dóna testimoni de la vivència de la Guerra i l'exili a França d'Alexandre Blasi Boher (1910-1989), tinent de carabiners destinat a La Vajol. Blasi va marxar a l'exili el mateix dia que les tropes franquistes arribaven a la frontera francesa al Pertús.

La Família Blasi va  fer l'acte de signatura de la donació al MUME de la documentació personal d'Alexandre Blasi el passat 21 de setembre de 2017.

Fotografia d'Alexandre Blasi a Saint-Chamas (França) durant el seu exili (Fons Família Blasi Darner)

 

 

El fons d'Alexandre  Blasi  Boher

La documentació conservada per la Família Blasi dóna testimoni de la vivència de la Guerra i l'exili a França d'Alexandre Blasi Boher (1910-1989), tinent de carabiners destinat a La Vajol. El mateix dia que les tropes franquistes arribaven a la frontera francesa al Pertús, Blasi va marxar a l'exili pel Coll de Lli i les Illes.

El tinent Blasi, carrabiner des de 1937, va ser destinat a La Vajol després de la construcció del búnquer de la Mina Canta, que es va utilitzar per a dipositar i protegir or i divises de la República en cas d'ocupació o perill d'altres territoris republicans.  A La Vajol, Blasi va conèixer a Pepita Darner Pagès, d'Agullana, que anys després seria la seva esposa.

Blasi és conegut sobretot perquè va dirigir una part de l'evacuació del patrimoni artístic i del Tresor de la República a França des dels diversos dipòsits situats a La Vajol, Agullana o Darnius i, alhora, també perquè va protagonitzar el trasllat del darrer dels camions que van creuar la frontera abans de l'ocupació franquista de l'Empordà, el dia 9 de febrer de 1939.

Blasi va residir a França, a la zona de Perpinyà, on va treballar ajudant a companys carrabiners  i  coneguts  internats  als  camps  de  concentració  per  a  refugiats republicans de les platges rosselloneses, fins que va ser traslladat per les autoritats franceses per treballar a Saint-Chamas, a la Regió francesa de Provença, Alps i Costa Blava. Va retornar a Barcelona la primavera del 1942. A través dels seus dietaris i documents epistolars es pot reconstruir la seva experiència de l'exili a França, els seus contactes i activitats i alguns detalls importants de l'evacuació del patrimoni artístic els darrers dies de la Catalunya republicana.

A partir de la documentació, els tècnics del MUME, amb la col·laboració dels investigadors de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), tindran  cura  de  l'edició  dels  materials  i  de  la  possible  elaboració  dels  treballs científics que se'n puguin derivar.

 

 

 

 

visita virtual banner cat1 250p

Agenda

<<  <  Agost 2020  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di