Sessió de cinema: La transmissió de la memòria de l'exili republicà a França. Dos casos

Títol:
Sessió de cinema: La transmissió de la memòria de l'exili republicà a França. Dos casos
Quan:
Dis, 21. Octubre 2017
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Sessió de cinema: La transmissió de la memòria de l'exili republicà a França. Dos casos

Amb la presència dels directors Stéphane Fernandez i Xavier Ladjointe.

MUME,

Dissabte, 21 d'octubre de 2017

A les 16:30h.

 

 

Projecció i debat sobre dos documentals que recuperen la memòria i els espais de l'exili republicà de la Guerra Civil Espanyola:

"Angel, Une enfance en exil"

Un documental de Stéphane Fernandez, una coprodució France Télévisions/Le-LoKal Production (2016)

Als 86 anys, Ángel revisita els camins transitats entre França i Espanya durant la seva llarga trajectòria com a militant anarquista antifranquista. A mode de road-movie, atapeïda d'emocions, retrobaments i records, Angel retorna als escenaris de la seva infantesa, joventut i edat madura. La Barcelona de 1937 on, sent un nen , va perdre la seva mare en un bombardeig, el seu pas de frontera amb només 10 anys, sol amb  els seus germans de 6 i 4 anys. Retrobats amb el seu pare a Argelers, internats a la Dordonya en una colònia infantil...

De jove esdevé un actiu militant anarquista que farà incursions contra la dictadura,l sobretot per la part aragonesa on finalment serà detingut. Torturat, condemnat a mort, amb la pena commutada passarà 16 anys a les presons franquistes.

Stéphane Fernandez, com a periodista, ha treballat durant més de 15 anys en premsa associativa i mitjans de comunicació alternatius en els que des de sempre s'ha interessat per tot allò que té a veure amb la memòria històrica. Després d'una formació en realització de documentals a 2009, ha dirigit el seu primer documental Goulag, la mémoire enfermée (Mecanos Productions) el 2011.

Stéphane també ha dirigit un documental de 26 minuts titulat Les derniers survivants de la Kolyma (Mecanos Productions / CFRT) que narra la història de Sofia, que va arribar d'Ucraïna a Magadan en l'any 1949. Aquesta pel·lícula ha estat realitzada en Magadan, ciutat dels confins orientals de Sibèria, on encara viuen els últims supervivents del Gulag. Allà, quatre dones ens parlen de la violència i l'absurditat de les seves detencions, de les tortures, dels camps de treball forçat, dels guàrdies i dels seus arbitrarietats, de la barbaritat d'aquest període. La pel·lícula ha estat emesa per les televisions KTO, Ràdio Television Suisse i Public Sénat.

 

"Armonía, Franco et mon grand-père"

Un documental de Xavier Ladjointe, Imerje Productions (2017)

 

La meva mare es nega a explicar-me el passat. A continuació, vaig a Espanya amb ella per filmar la nostra història familiar. Però aquesta cerca es converteix aviat en una obsessió per conèixer la veritat sobre el meu avi, que progressivament passa el lloc d'un mentor en la meva pròpia vida en qüestionament complet ... Aquest diari iniciàtic explica la guerra espanyola i l'exili dels meus avis. Implica la meva visió de la llibertat de viure la vida en el passat i en el present.

 

Xavier Ladjointe és un realitzador francès amb orígens espanyols que ha fet altres treballs, com el curtmetratge "Dégonfé" (2010) i el llargmetratge "Ma vie dans ATTAC 06" (2009).

 

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Juliol 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di