Presentació dels llibres: Quico Sabaté i la guerrilla anarquista i Oriol Solé Sugranyes

Títol:
Presentació dels llibres: Quico Sabaté i la guerrilla anarquista i Oriol Solé Sugranyes
Quan:
Dis, 22. abril 2017
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació dels llibres "Quico Sabaté i la guerrilla anarquista" (2015) i "Oriol Solé Sugranyes" (2016)

MUME, 22 d'abril de 2017, d'11 a 13h

 

 

1. Presentació del llibre de Ricard de Vargas Golarons "Quico Sabaté i la Guerrilla anarquista" (Ed. Descontrol, 2015)

A través de la figura de Francesc Sabaté Llopart, intentem aproximar-nos al fenomen de la lluita guerrillera urbana i anarquista, duta a terme a Catalunya, des del final de la Guerra Civil espanyola. Aquesta lluita serà tot un referent per a la següent generació de lluitadors i lluitadores antifranquistes, així com pels grups guerrillers de diversos països de sud-amèrica, durant les dècades dels 60 i 70. Amb aquest llibre no només apuntem cap a una recuperació històrica. Pensem que aquesta experiència de lluita pot aportar elements de reflexió que ajudin d'encarar la lluita del present i del futur de les noves generacions.

 

2. Presentació de llibre d'Oriol Solé Sugranyes "Oriol Solé Sugranyes, 40 anys després. Escrits de l'Oriol i per a l'Oriol" (Ed. Descontrol, 2016)

Al matí del dia 6 d'abril de 1976 -avui fa quaranta anys- era abatut pels trets de la Guardia Civil l'Oriol Solé Sugranyes, a pocs metres de la frontera amb l'Estat francès, en territori navarrès d'Euskal Herria, molt a prop de la llibertat, a l'endemà d'haver escapat de la presó de Segòvia amb 28 presos més. L'Oriol, exmembre del MIL i company de Salvador Puig Antich, ja des de ben jove va mantenir un compromís per la llibertat, un combat aferrissat en contra de tota mena d'explotació i opressió, en un context social dominat per la imposició del capitalisme recolzat per la dictadura franquista.

 

3. També tindrà lloc la projecció del documental "El maquis a Catalunya (1939-1963)", Realitzat per Jaume Serra i amb guió de Ricard de Vargas Golarons i emès a TVE de Catalunya l'any 1988). Es tracta d'un documental de l'any 1988 en què s'explicava l'origen, desenvolupament i aniquilació dels que van optar per la lluita armada com a protesta contra el règim franquista.

 

 

Més informació a l'Editorial Descontrol i als enllaços següents:

https://descontrol.cat/2015/12/31/videos/

https://descontrol.cat/wp-content/uploads/sites/6/2016/12/Re-memorant.pdf

Romanço del Quico Sabaté (Jaume Arnella, 2016)

Fem memòria: El maquis a Catalunya (26 oct. 2009)

Memòries de la Tele reemet aquesta setmana la sèrie "El maquis a Catalunya", un dels primers programes de divulgació que va reconstruir els fets històrics amb figurants. El seu director, Jaume Serra Fontelles, explica les dificultats que van passar per filmar set capítols dedicats als guerrillers anarquistes que volien tombar la dictadura de Franco amb sabotatges. "El maquis a Catalunya" descriu la relació d'aquelles persones que resistiren fins al 1963 amagats a la boscúria o a la ciutat defensant els seus ideals.

visita virtual banner cat1 250p

Agenda

<<  <  Juliol 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di