Conferències: Tarradellas i el final de l'exili, amb  Joan Esculies i Enric Pujol

Títol:
Conferències: Tarradellas i el final de l'exili, amb  Joan Esculies i Enric Pujol
Quan:
Dis, 23. Març 2019
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Tarradellas i el final de l'exili

Conferències i debat amb els historiadors Joan Esculies i Enric Pujol

MUME, Dissabte, 23 de març de 2019, d'11 a 13h

Doble conferència i debat sobre l'exili de Josep Tarradellas en commemoració dels 80 anys de l'inici del seu exili a França el 1939.

Un dels esdeveniments més importants de tot el procés de derogació del franquisme a Catalunya fou el retorn de l'exili del president Josep Tarradellas. Aquest fet, ocorregut l'octubre de 1977, implicà l'oficialització de l'autogovern català més d'un any abans de l'aprovació de la constitució espanyola del 1978. I suposà també, implícitament, un reconeixement dels drets històrics catalans, ja que es respectà la línia de continuïtat amb la institució política establerta el 1931, arran de la instauració del règim republicà.

Josep Tarradellas, com a president de la Generalitat exiliat, va jugar un paper clau en aquest procés, sense el qual, senzillament, no hauria estat possible. Un procés que va rebre crítiques de la mateixa oposició al franquisme, però que, alhora,  va possibilitar la constitució del primer i únic govern d'unitat nacional que ha existit fins avui. Per tant, estem al davant d'una figura polèmica i discutida, però essencial per al país.

A vuitanta anys de l'inici de l'exili republicà a Catalunya i a més de quatre dècades del seu retorn, és el moment, amb més distanciament històric i més informació, de fer una valoració més serena del personatge, que ha esdevingut una figura referencial per a tots els catalans.

Els historiadors Joan Esculies i Enric Pujol, ambdós profunds coneixedors de la trajectòria de Josep Tarradellas, seran els protagonistes d'un debat a l'entorn de totes aquestes qüestions. Joan Esculies (Manresa, 1976) és escriptor, biòleg, periodista i Doctor en Història per l' Institut Universitari d'Història Jaume Vicens  Vives de la Universitat Pompeu Fabra i autor de la tesi: Josep Tarradellas (1899-1936). Dels orígens a la Guerra Civil (Barcelona, UPF, 2012). Enric Pujol (Figueres,  1960) és Doctor en Filosofia i Lletres per la UAB i autor, entre  d'altres obres, de Josep Tarradellas : el retorn del president : juny-desembre 1977.  Barcelona : DAU, 2016.

 

Organitza:

Museu Memorial de l'Exili (La Jonquera)

 

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Març 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di