Dia Nacional de l'Exili i la Deportació 2017. La Jonquera - La Vajol - Argelers

Títol:
Dia Nacional de l'Exili i la Deportació 2017. La Jonquera - La Vajol - Argelers
Quan:
Diu, 5. Febrer 2017
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Ruta: Espais de memòria de l'exili

La Jonquera, Agullana, La Vajol, Argelers

Diumenge, 5 de febrer de 2017,

Dia Nacional de l'Exili i la Deportació

El diumenge 5 de febrer de 2017 tindrà lloc la commemoració del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació, amb la visita de diferents espais de memòria a La Jonquera, Agullana, La Vajol i Argelers i la inauguració d'una placa commemorativa a la platja d'Argelers. Més informació al web del Memorial Democràtic.

Un recorregut d'un dia per conèixer els llocs més emblemàtics a totes dues bandes de la frontera

La Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, juntament amb el Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l'Exili i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre, prepara una jornada commemorativa durant la qual es visitaran alguns llocs emblemàtics de l'exili a tots dos costats de la ratlla fronterera amb la Catalunya del Nord.

La jornada tindrà lloc el 5 de febrer en record del dia en què que les institucions i bona part de la societat -la més compromesa amb les idees republicanes i amb les institucions catalanes-, van haver de buscar refugi fora de les nostres fronteres. Un moment que marcava un abans i un després en la història de Catalunya.

Els llocs a visitar seran la Jonquera, amb la possibilitat de veure el MUME, el coll de Manrella (un dels passos de frontera potser menys coneguts), on es dinarà, i la platja d'Argelers de la Marenda, on s'inaugurarà una placa commemorativa.

El desplaçament es farà en autobusos (gratuïts) que sortiran de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Manresa i Terres de l'Ebre. Més endavant oferirem informació detallada sobre el programa i l'horari de sortida i arribada.

Per tal de poder preveure quantes persones tenen intenció de participar-hi, us agrairíem que, abans del 20 de gener, ens comuniquéssiu si hi assistiríeu i quantes persones us acompanyarien enviant un missatge electrònic a l'adreça  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.o trucant al telèfon 933657794, de dilluns a divendres no festius, entre 9 i 14 h.

5 de febrer, l'exili de Lluís Companys
D'ençà del 28 de gener de 1939, quan les autoritats franceses van obrir la frontera, milers de persones van travessar fugint de l'exèrcit franquista, que hi va arribar el 10 de febrer i la va tornar a tancar.

El dia 5 de febrer passaven la frontera el president de la Generalitat, Lluís Companys; el president del Govern Basc, José Antonio de Aguirre; el president de la República, Manuel Azaña, i el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio, També en aquelles dates sortien de Catalunya diversos intel·lectuals i artistes, com Pompeu Fabra, Pau Vila, Pere Bosch i Gimpera, Joan Oliver (Pere Quart) o Mercè Rodoreda.

Avui dia, l'exili i els desplaçaments forçosos de població formen part de la realitat quotidiana gairebé arreu del món i molt especialment ben a prop nostre, a la Mediterrània. La gent que fuig de les guerres i conflictes d'Orient Pròxim i del nord i el centre d'Àfrica es troben en la mateixa situació que els centenars de milers de republicans espanyols que van passar la frontera el 1939.

 

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Abril 2022  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di