Presentació dels llibres: Àngela Clos Batlle. La primera regidora i La carpeta de l'oncle...

Títol:
Presentació dels llibres: Àngela Clos Batlle. La primera regidora i La carpeta de l'oncle...
Quan:
Dis, 23. Març 2013
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació dels llibres: Àngela Clos Batlle. La primera regidora / La carpeta de l'oncle: correspondència d'exili de Joan Roura-Parella

A la sala d'exposicions temporals del MUME, a les 11h.

El llibre "Àngela Clos Batlle. La primera regidora" (2012), de M. Concepció Saurí Ros, ha estat  editat per l'Associació Suport a la Dona de Palafrugell. És el quart volum de la col·lecció Dones amb nom popi.

La presentació serà a càrrec de Joaquim Nadal, historiador i polítici de l'autora, Concepció Saurí, arxivera de Palafrugell.

Àngela Clos Batlle (Cantallops, 1897 - Veneçuela, 1988) va ser la primera regidora de l'Ajuntament de Palafrugell, des del 17 d'octubre de 1936 fins que va marxar a l'exili a França. Combinant biografia, narrativa i recerca, M. Concepció Saurí retrata aquesta figura pionera i, amb ella, el seu temps i les dones de la seva generació, en un trajecte que s'inicia a l'Alt Empordà, a Cantallops i Agullana, i acaba a Caracas, Veneçuela. A més, fa partícips els lectors del decurs de la investigació, tant documental com a partir dels testimonis dels qui van conèixer l'Àngela, i de com aquest procés influeix en la mirada de l'autora cap aquell temps i aquelles dones. El llibre inclou un pròleg de Mary Nash, historiadora de les dones, i un article de Jaume Guasch, una de les persones que va compartir amb l'Àngela el camí de l'exili.

Descarregar la portada del llibre.

Més informació a: 

http://www.diaridegirona.cat/opinio/2013/01/18/angela-clos-regidora-palafrugell/600090.html

 

El llibre "La carpeta de l'oncle: correspondència d'exili de Joan Roura-Parella", de Pere Gómez Inglada, Salomó Marquès Sureda, Joaquim Pagès Manté, Lu Planagumà Vilalta i Conrad Vilanou Torrano (2012), ha estat editat per la Universitat de Girona (UdG) i l'Ajuntament de Tortellà amb la col·laboració dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Garrotxa i la Universitat de Barcelona (UB). Forma part de la Col·lecció ".diversitas 75".

La presentació serà a càrrec dels autors, Salomó Marquès, Pedagog i Catedràtic d'Història de l'Educació (UdG) i Joaquim Pagès Manté, l'alcalde de Tortellà.

La carpeta de l'oncle és, en el seu sentit literal, la carpeta que Josep Roura, el nebot de Joan Roura-Parella, va trobar enmig de documents, papers i llibres que conservava i que, de tant en tant, repassava tot recordant l'oncle que, quan ell era petit, va haver de marxar i refer la seva vida, si és que hi ha algun cas d'exili en el qual això sigui del tot possible. La brillant trajectòria acadèmica que havia de tenir Joan Roura-Parella es va veure estroncada per la Guerra Civil i, gràcies a la seva preparació i malgrat els tràgics esdeveniments, Roura-Parella va poder continuar, no sense entrebancs i moments d'incertesa, el que havia començat aquí. Des de l'exili, sempre es va preocupar per mantenir el contacte amb les seves amistats i amb la seva família i, així que va poder, va tornar al seu Tortellà estimat. Amb la vida organitzada als Estats Units, el matrimoni Roura-Parella tornava cada any a passar uns dies, setmanes o mesos a Tortellà;  i va ser aquí, a la casa familiar, on el seu nebot va trobar la correspondència que l'oncle havia guardat des dels primers dies a l'exili. Una correspondència que, per a Joan Roura-Parella, havia de tenir un valor incalculable. Pensaments, sentiments, dubtes de futur, converses pedagògiques, filosòfiques, polítiques, la vida a l'exili... Aixó és el que trobareu a La carpeta de l'oncle.

 

Descarregar la portada del llibre.

 

Més informació a:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Roura-Parella

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/544426-un-tortellanenc-universal.html

 

visita virtual banner cat1 250p

Agenda

<<  <  Febrer 2023  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di