Rutes de l'Exili 2023 (1). Portbou

Títol:
Rutes de l'Exili 2023 (1). Portbou
Quan:
Dis, 8. abril 2023
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

RUTES DE L’EXILI  2023 - UN DIA PER A LA MEMÒRIA

 Abril 2023 - Octubre 2023

El Museu Memorial de l’Exili presenta la cinquena edició de les Rutes de l’exili. Un seguit de sortides a diferents indrets vinculats a l’exili de 1939, pensades per a usuaris individuals o petits grups: amics, família, parella...

 

Dissabte 8 d’abril

La doble frontera: Portbou i Walter Benjamin

Portbou, poble fronterer que va ser la via de sortida de molts republicans al final de la Guerra Civil, i uns mesos mes tard va ser també una de les vies principals d'entrada de molts ciutadans europeus jueus i resistents antifeixistes que fugien de l'horror nazi. Visitarem el cementiri i el monument “Passatges” de Dani Karavan, dedicat a la memòria del filòsof alemany d’ascendència jueva Walter Benjamin. 

 Lloc de trobada: davant de l’oficina de turisme, Portbou.

 

Informació a tenir en compte:

  • L’horari previst de les activitats és de mitja jornada (10h a 14h).
  • Cal inscripció prèvia i la realització de l’activitat queda subjecte a un mínim d’inscrits.
  • Els desplaçaments es realitzen en transport propi del participant i el dinar no està inclòs.

 

PREUS: Adults: 15€ / Joves de 12 a 17 anys: 8€ / Gratuït fins a 11 anys

Descompte de 3€ en el preu per a grups a partir de 6 participants.

APUNTA’T

Tel. 972 556 533 / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 Rutes de lexili online page 0002

Properes rutes 

 

Diumenge 14 de maig

Camins de l’exili: monuments de la Vajol, la Mina Canta i el Coll de Manrella

Començarem la jornada visitant els monuments més emblemàtics de la Vajol. Seguirem la ruta a peu fins arribar a la Mina Canta, una antiga mina de talc on Juan Negrín va manar amagar una remesa d’obres d’art del museu del Prado, així com els fons i les divises del Banc d’Espanya. Havent tornat de la mina, ens desplaçarem en vehicle fins al Coll de Manrella, un dels passos fronterers importants de l’època, on trobarem el cèlebre monument a Lluís Companys.

Lloc de trobada: Aparcament de la Vajol.

 

Diumenge 11 de juny

Un poeta a l’exili: MUME, Cotlliure i Antonio Machado

Després d’una breu visita al Museu Memorial de l’Exili, ens desplaçarem fins a Cotlliure, per seguir les últimes passes del poeta Antonio Machado; que va viure les seves últimes setmanes a Cotlliure. Visitarem també la seva tomba, espai que avui dia s’ha transformat un lloc emblemàtic per a la memòria i el record. 

Lloc de trobada: Museu Memorial de l’Exili, La Jonquera.

 

Dissabte 12 d’agost

La cultura a l’exili: el Centre d’Interpretació de l’Exili Cultural Català i la Mina Canta

Iniciarem la jornada amb una visita al Centre d’Interpretació de l’Exili Cultural Català, a Agullana, on descobrirem la pervivència de la cultura catalana a l’exili. Polítics, escriptors i artistes exiliats que continuaren donant suport a la república des d’altres indrets del món. Ens endinsarem a peu als boscos de la Vajol per descobrir la Mina Canta, l’indret que va amagar els fons i les divises del Banc d’Espanya, així com una remesa d’obres del Museu del Prado durant la guerra.

Lloc de trobada: Plaça Major, Agullana.

 

Dissabte 23 de setembre

Memorial del Camp d’Argelers i Maternitat d’Elna

Visitarem la platja d’Argelers, indret que temps enrere va acollir milers de refugiats i parlarem de les condicions del camp i de les conseqüències de l’internament. També visitarem el Centre Memorial del Camp d’Argelers i a continuació, entre tota aquesta foscor, descobrirem la llum de l’esperança a la Maternitat d’Elna, un oasi de pau i solidaritat enmig de la desesperació de l’exili. 

Lloc de trobada: Hotel Lido d’Argelers.

 

Diumenge 8 d’octubre

Fugir a peu: pujada al Coll de Lli

Després d’una visita al Museu Memorial de l’Exili, ens desplaçarem fins a la Vajol per emprendre, a peu, un dels camins de l’exili més coneguts: el Coll de Lli. Seguirem les passes de les autoritats republicanes: Lluís Companys, José Antonio Aguirre, Manuel Azaña, Diego Martínez Barrio i les seves comitives. 

Lloc de trobada: Museu Memorial de l’Exili, La Jonquera.

 

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Mai 2023  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di