Presentació del llibre "La noia de la capsa de fils", de Remei Oliva

Títol:
Presentació del llibre "La noia de la capsa de fils", de Remei Oliva
Quan:
Div, 10. Juny 2022
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del llibre "La noia de la capsa de fils", de Remei Oliva

Divendres, 10 de juny de 2022, a les 19h30  al hall del MUME

memories5 lanoiacapsafils.jpg 63

Amb la participació de Beat Kaser, Cònsol General de Suïssa a Barcelona, Roser Adroher, traductora al català del llibre de la Remei Oliva, l'historiador Enric Pujol, director del MUME i Salomó Marquès, pedagòg i historiador.

Remei Oliva (Badalona, 1918) tenia 20 anys quan va haver de deixar casa seva, a Badalona, la vida de modista i tots els seus somnis per fugir cap a França a l’hivern de 1939. Els records d’aquella experiència han quedat fixats per sempre més en la seva memòria. Una memòria prodigiosa que plasma en aquest llibre de manera senzilla i honesta, i que ens permet copsar una època significativa del nostre passat recent.

El seu relat abraça els 15 mesos als camps d’Argelès i Sant Cebrià, el naixement del seu fill Rubèn a la Maternitat d’Elna i la difícil integració en una França immersa en la Segona Guerra Mundial.

Dones exiliades

La història de la Remei empeny a no oblidar els milers de dones que van patir les conseqüències de la Guerra Civil. Ens mostra la indiferència dels estats envers les víctimes de les guerres i també la generositat i la solidaritat de persones gràcies a les quals va poder canviar la seva sort.

Aquestes memòries, escrites en francès el 1988, són un testimoni excepcional de la valentia i la dignitat de les dones republicanes exiliades, una part ineludible de la nostra història col·lectiva i una reflexió necessària per a les generacions futures.

 

Més informació a:

Entrevista a Remei Oliva 2021 (CCMA –Catalunya Ràdio -Barcelona)

Entrevista a Remei Oliva 2021 (Ràdio Arrels –Perpinyà)

Web Municipal Ajuntament d’Elna – Maternitat d’Elna

Documental TV3 “El llegat de la Maternitat d’Elna” (2008)

Associació Descendents et Amis de la Maternité d’Elne - DAME

Llargmetratge per a TV La llum d'Elna, coproduït entre d'altres per Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i Radio Télévision Suisse, i dirigit per Sílvia Quer.

Curtmetratge El nostre llarg silenci, de Quim Paredes (2017) + Teaser film

Cançó per Elna (Joanjo Bosk, 2013). Àlbum musical

Entrevista  Sergi Barba i Sàpiens ELNA

Article Público 2016 sobre Maternitat d’Elna

 

Bibliografia bàsica:

Castanier i Palau, Tristan. Femmes en exil, mères des camps - Elisabeth Eidenbenz et la Maternité Suisse d'Elne (1939-1944). Canet: Trabucaire Editions, 2008. 

Castanier i Palau, Tristan. Elisabeth Eindenbenz i la maternitat suïssa d'Elna (1939-1944) - Dones en exili, mares dels camps. Canet: Trabucaire Editions, 2009. 

ALTED VIGIL, Alicia i FERNANDEZ MARTINEZ, Dolores (2014). Tiempos de exilio y solidaridad: la maternidad suiza de Elna (1939-1944)

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Juliol 2022  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di