Exposició: Autoritzats per a sortir. L’èxode del 36

Títol:
Exposició: Autoritzats per a sortir. L’èxode del 36
Quan:
Dis, 1. Desembre 2018 - Diu, 3. Febrer 2019
Categoria:
Exposició Temporal Històric

Descripció

Exposició  Autoritzats per a sortir. L’èxode del 36

Exposició de l'1 de desembre de 2018 al 3 de febrer de 2019.

Inauguració: Dissabte, 1 de desembre de 2018, a les 12h.

 

Quan al febrer de 1939, prop de 450.000 persones passaven la frontera per refugiar-se a França, al Principat, començaven a arribar milers dels catalans que havien fugit l'estiu de 1936. Es tractava d'un col·lectiu força més homogeni que l'exili de 1939, ja que estava representat pels catalans vinculats a les classes dirigents, a l'Església i a la dreta política del Principat.

La fugida de Catalunya es va produir gràcies a la tasca dels consolats estrangers a Barcelona, però sobretot a la dels consellers i del mateix president de la Generalitat, Lluís Companys. Fugien del procés revolucionari i la consegüent repressió arran del fracàs colpista de 19 de juliol al Principat. La majoria van embarcar al port de Barcelona en destinació al sud de França, però sobretot a Itàlia, a la ciutat de Gènova.

Els "catalans de Gènova" van romandre a l'estranger esperant que la guerra finalitzés. Amb tot, quan aquesta va acabar, molts d'ells ja havien col·laborat econòmicament, personalment i professionalment a la causa franquista. Tornaven a Catalunya darrere de les tropes franquistes per a recuperar les seves propietats i contribuir a la configuració del "Nuevo Estado".

Podeu descarregar i consultar la nota de premsa de l'exposició.

Organitza:  MUME

Comissariat: Rubèn Doll-Petit

Agenda

<<  <  Juny 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di