Presentació del llibre: Històries de la frontera, de Josep Clara

Títol:
Presentació del llibre: Històries de la frontera, de Josep Clara
Quan:
Dis, 4. Juliol 2020
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del llibre Històries de frontera, de Josep Clara

Dissabte, 4 de juliol de 2020, a les 12h

 

Després de la benvinguda a càrrec del director del MUME, Alfons Quera, es donarà peu a la a la intervenció del director de l'Editorial Gavarres, Àngel Madrià i l'autor i professor Josep Clara. Tancarà l'acte la Directora General de Memòria Democràtica, Gemma Domènech.

historiesdefrontera

Històries de frontera (Josep Clara, Editorial Gavarres, 2020)

Aquest no és un llibre d’història, sinó d’històries, de relats d’homes i situacions, de divulgació seriosa i formal, que aplega setanta narracions de caire històric sobre un mateix àmbit territorial de frontera, el dels Pirineus Orientals, de la Cerdanya a la mar Mediterrània. L’historiador Josep Clara constata el paper de la frontera com a refugi en èpoques conflictives i emigracions polítiques, però alhora com a espai per preparar moviments desestabilitzadors del sistema vigent. També la frontera com a territori privilegiat d’activitats clandestines i com a trampa per deixar-hi la vida. Com a lloc de control governatiu i militar, per garantir la defensa del territori davant d’enemics eventuals, i com a espai on els drets humans no són respectats. Com a escenari d’episodis de la vida econòmica, religiosa i social de les poblacions que s’hi assentaren. I l’autor tampoc no oblida el fet que, dins la frontera, no s’alcen només límits o murs territorials, sinó que marquen poder, dependència i subordinació entre les persones.

Josep Clara Resplandis (Girona, 1949) és professor titular d’Història Contemporània a la Universitat de Girona i membre corresponent de la Real Academia de la Historia. Després d’estudiar a l’Escola Normal de Girona, es llicencià i doctorà en Filosofia i Lletres (secció d’història), a la UAB, els anys 1976 i 1982, respectivament. És autor d’una quarantena de llibres de la seva especialitat, com ara El federalisme a les comarques gironines, 1868-1874 (1986); Ramon Vila, Caracremada, el darrer maqui català (2006, 3a edició); Esclaus i peons de la Nueva España. Els Batallons de Treballadors a Catalunya, 1939-1942 (2007); Els fortins de Franco. Arqueologia militar als Pirineus catalans (2010); Nazis a la frontera dels Pirineus Orientals, 1939-1942 (2016); Perseguits després de morts (2018) i La Guàrdia Civil. Espina dorsal de l’Estat espanyol a Catalunya, 1844-2018 (2019).  També ha practicat el periodisme i la divulgació històrica a Presència, Canigó, El Correo Catalán, Revista de Girona, Serra d’Or, L’Avenç, El Punt, Diari de Girona, Gavarres, Cadí-pedraforca, Les Garrotxes, Alberes... i en altres publicacions comarcals.

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Octubre 2019  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di