Exposició "Exiliades. Els fils vermells entrellaçats""

Títol:
Exposició "Exiliades. Els fils vermells entrellaçats""
Quan:
Dis, 11. Març 2023 - Diu, 22. Octubre 2023
Categoria:
Exposició Temporal Històric

Descripció

Exposició "Exiliades. Els fils vermells entrellaçats"

De l'11 de març al 22 d'octubre de 2023

 

Comissariat

Teresa Fèrriz Roure

Disseny expositiu i gràfic

Mireia Luna Areny  (Design is Natural)

Realització audiovisual

Felip Solé

Producció

47 SENDES

Instal·lació “Femmes en exil”

Association 24-Août-1944

Juan Chica-Ventura (pintor)

Stéphane Brochier (grafista)

Begoña Maceiras

Véronique Salou Olivares

B Banner WEB 1054x540 EXILIADES LogosCol page 0002

La mostra, ressegueix l’empremta de 20 perfils de dones exiliades de diferent trajectòria política, professional i social. És una aproximació a l’exili republicà a través de la perspectiva de gènere.

Les exiliades de 1939 van lluitar contra una doble vulnerabilitat, com a dones i com a refugiades polítiques, amb els recursos que tenia cadascuna a l’abast: formació, militància política, xarxes personals, recursos econòmics… Però més enllà d’allò que les singularitzava, van compartir una manera comuna de veure el món —deutora dels drets socials i civils assolits durant la República— i van fer del suport mutu, la solidaritat i la cooperació les estratègies bàsiques per a la supervivència, en els moments més durs, i la resiliència i l’apoderament, després.

Al llarg de l’exposició ens endinsem en les històries de vida de les exiliades i la seva capacitat d’acció, voluntat i poder per transformar la pròpia vida i la del seu entorn. Anomenem i fem visibles diverses generacions de dones que van mantenir el compromís i la convicció, malgrat tot i malgrat tant.

La memòria present de les exiliades, la d’aquestes que apleguem a l’exposició i moltes més que seguiran visibilitzant-se i estudiant-se els propers anys, passa així a formar part insubstituïble de la nostra memòria democràtica.

Podeu accedir als textos de l’exposició en català, castellà, francès i anglès a través del següent enllaç.

Podeu accedir a la nota de premsa i a imatges de suport a través del següent enllaç.

L’exposició, que s’emmarca dins del programa d’activitats culturals del 15è aniversari del museu, que es va inaugurar el 2008, es podrà visitar a la sala d’exposicions temporals del MUME fins el diumenge 3 de setembre.

Teresa Fèrriz Roure és responsable de la unitat Nous Projectes, del Gabinet de Rectorat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Ha dirigit nombrosos projectes digitals orientats a l'ensenyament online i la difusió en obert i també ha dut a terme projectes d’investigació especialitzats en l’exili català a Amèrica.

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Març 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di