Presentació del llibre: "Les agendes del tinent Blasi (1939-1942)", d'Alexandre Blasi Boher

Títol:
Presentació del llibre: "Les agendes del tinent Blasi (1939-1942)", d'Alexandre Blasi Boher
Quan:
Div, 16. Juliol 2021
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del llibre Les agendes del tinent Blasi (1939-1942)  (Memorial Democràtic, Col·lecció Memòries, 6, 2021) d'Alexandre Blasi Boher

MUME, divendres 16 de juliol a les 19h

proposta COBERTA 25 05 21 pages to jpg 0001.jpg 1

Els historiadors Gemma Domènech, Joaquim Nadal i Miquel Serrano presenten i contextualitzen els dietaris de l'exili del tinent de carrabiners Alexandre Blasi Boher gràcies a la col·laboració de la família Blasi Darner, que va fer donació del fons personal d'Alexandre Blasi al Museu Memorial de l’Exili el passat 2017. L'edició de les agendes ha estat a càrrec de Miquel Serrano i d'Alexandre Blasi Darner, el fill d'Alexandre Blasi Boher.

Les agendes del tinent Blasi (1939-1942) permeten reconstruir els darrers dies de l’operació d’evacuació a França del patrimoni artístic concentrat als dipòsits de la mina Canta (la Vajol), el mas Perxés (Agullana) i el mas Descals (Darnius) i amenaçats per l’avanç de la guerra. Alexandre Blasi, que va comandar el moviment de camions i per això va ser testimoni d’excepció d’aquest episodi clau en la salvaguarda del patrimoni de la República, continua els seus dietaris durant els més de tres anys que passa a França. La por, l’enyorança,l’angoixa i la lluita per la supervivència, però també l’esperança,l’amistat, la solidaritat teixida entre els exiliats, són descrits minuciosament a les agendes que componen aquest corpus fins ara inèdit i que fou llegat per la família Blasi al Museu Memorial de l’Exili (la Jonquera).

Alexandre Blasi Boher (Alentorn, Artesa de Segre, 1910 - Barcelona, 1989) va ser Tinent del cos de carrabiners durant la Guerra Civil. Entre l’1 i el 9 de febrer de 1939, a les ordres del Govern de la República espanyola dirigí els combois que van traslladar una part del patrimoni artístic de la República i de la Generalitat a França. El 9 de febrer de 1939 passa a França pel coll de Lli i les Illes emprenent el camí de l’exili, que el durà a Perpinyà i Saint-Chamas (Provença, Alps i Costa Blava). El1942 torna a Catalunya per establir-se a Barcelona. La seva experiència de la guerra i l’exili va quedar registrada en aquestes agendes.

La presentació del llibre anirà a càrrec dels responsables de l’edició crítica, Gemma Domènech, Joaquim Nadal i Miquel Serrano, i del director del Memorial Democràtic, Jordi Font. Hi participaran també Alexandre Blasi Darner, fill de l’autor, i el director del Museu Memorial de l’Exili, Alfons Quera, que conduirà l’acte.

Aforament limitat.

Inscripció prèvia a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. / 972556533

L'acte es podrà seguir en directe per les xarxes socials del MUME (Facebook, Youtube i Twitter).

 

Organitza: Museu Memorial de l'Exili i Memorial Democràtic

Més informació sobre la presentació, la col·lecció "Memòries" i la publicació al Web del Memorial Democràtic

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Juliol 2020  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di