Inici > Programació Cultural > Actuals > Altres Activitats > Detalls - Dia Internacional dels Museus (DIM 2020)
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Altres Activitats

Esdeveniment 

Títol:
Dia Internacional dels Museus (DIM 2020)
Quan:
15.05.2020 - 18.05.2020
Categoria:
Altres Activitats Actual

Descripció

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2020


Amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2020, que enguany porta com a lema "Museus per a la igualtat. Diversitat i inclusió", el MUME centra l'atenció en l'il·lustrador exiliat Josep Narro (Barcelona, 1902 - Guadalajara, Mèxic, 1996) i com va representar gràficament, en primera persona, el confinament als camps de concentració francesos entre 1939 i 1942. 


Concretament, posem el focus en una obra concreta de Josep Narro, titulada "Malade / Camp 2 bis Argelès S Mer / Mars 39", una tinta i aquarel·la sobre paper de dimensions petites, 30,5 x 24,5 cm. Aquest dibuix representa la vida de confinament i reclusió dels refugiats republicans en un camp de concentració francès. Concretament, en el context del final de la Guerra Civil i a Argelers.


Actualment aquest dibuix està exposat al Museu de l'Empordà de Figueres, en el marc de l'exposició doble (MUME- Museu Empordà) "Art i exili. Artistes catalans de l'exili del 1939". I el MUME compta amb un important fons de dibuixos del reputat il·lustrador que es pot consultar a l'apartat dedicat a Josep Narro al web del MUME.


El Dia Internacional dels Museus, des de 1977

Des de 1977 l'ICOM organitza tots els anys el Dia Internacional dels Museus (DIM), una ocasió única per a la comunitat museística internacional. Aquest dia els museus que participen en el DIM planifiquen esdeveniments i activitats creatives relacionades amb el lema del Dia Internacional dels Museus, connecten amb el seu públic i subratllen la importància de el paper dels museus com a institucions al servei de la societat i del seu desenvolupament.
L'objectiu del Dia Internacional dels Museus és sensibilitzar el públic sobre el fet que "els museus són un mitjà important per als intercanvis culturals, l'enriquiment de cultures, l'avanç de la comprensió mútua, la cooperació i la pau entre els pobles". Se celebra cada any el 18 de maig o al voltant d'aquesta data i els esdeveniments i activitats organitzats per a la celebració poden durar un dia, un cap de setmana o tota una setmana.
El Dia Internacional dels Museus reuneix cada vegada més museus arreu del món. El 2019, per exemple, més de 55.000 museus de més 150 països van participar en l'esdeveniment.