Inicio > Prog. Cultural > Futuras > Otras Actividades > Detalles - Presentació del llibre Històries de frontera, de Josep Clara
CatalánEspañolFrancésInglés
 

Otras Actividades

Evento 

Título:
Presentació del llibre Històries de frontera, de Josep Clara
Cuándo:
04.07.2020 - 04.07.2020
Categoría:
Altres Activitats Futura

Descripción

Presentació del llibre Històries de frontera, de Josep Clara

Dissabte, 4 de juliol de 2020, a les 12h

 

Després de la benvinguda a càrrec del director del MUME, Alfons Quera, es donarà peu a la presentació de la Directora General de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i a la intervenció del director de l'Editorial Gavarres, Àngel Madrià i l'autor i professor Josep Clara.

 

Històries de frontera (Josep Clara, Editorial Gavarres, 2020)

Aquest no és un llibre d’història, sinó d’històries, de relats d’homes i situacions, de divulgació seriosa i formal, que aplega setanta narracions de caire històric sobre un mateix àmbit territorial de frontera, el dels Pirineus Orientals, de la Cerdanya a la mar Mediterrània. L’historiador Josep Clara constata el paper de la frontera com a refugi en èpoques conflictives i emigracions polítiques, però alhora com a espai per preparar moviments desestabilitzadors del sistema vigent. També la frontera com a territori privilegiat d’activitats clandestines i com a trampa per deixar-hi la vida. Com a lloc de control governatiu i militar, per garantir la defensa del territori davant d’enemics eventuals, i com a espai on els drets humans no són respectats. Com a escenari d’episodis de la vida econòmica, religiosa i social de les poblacions que s’hi assentaren. I l’autor tampoc no oblida el fet que, dins la frontera, no s’alcen només límits o murs territorials, sinó que marquen poder, dependència i subordinació entre les persones.

Josep Clara Resplandis (Girona, 1949) és professor titular d’Història Contemporània a la Universitat de Girona i membre corresponent de la Real Academia de la Historia. Després d’estudiar a l’Escola Normal de Girona, es llicencià i doctorà en Filosofia i Lletres (secció d’història), a la UAB, els anys 1976 i 1982, respectivament. És autor d’una quarantena de llibres de la seva especialitat, com ara El federalisme a les comarques gironines, 1868-1874 (1986); Ramon Vila, Caracremada, el darrer maqui català (2006, 3a edició); Esclaus i peons de la Nueva España. Els Batallons de Treballadors a Catalunya, 1939-1942 (2007); Els fortins de Franco. Arqueologia militar als Pirineus catalans (2010); Nazis a la frontera dels Pirineus Orientals, 1939-1942 (2016); Perseguits després de morts (2018) i La Guàrdia Civil. Espina dorsal de l’Estat espanyol a Catalunya, 1844-2018 (2019).  També ha practicat el periodisme i la divulgació històrica a Presència, Canigó, El Correo Catalán, Revista de Girona, Serra d’Or, L’Avenç, El Punt, Diari de Girona, Gavarres, Cadí-pedraforca, Les Garrotxes, Alberes... i en altres publicacions comarcals.