Inici > Programació Cultural > Futures > Exposicions Temporals > Detalls - Exposició #Stolenmemory (La memòria robada)
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Exposicions Temporals

Esdeveniment 

Títol:
Exposició #Stolenmemory (La memòria robada)
Quan:
26.09.2020 - 14.02.2021
Categoria:
Exposició Temporal Futura

Descripció

Exposició #Stolenmemory (La memòria robada)

Els retorns de documents de l'Arxiu Arolsen als familiars de deportats

Del 26 de setembre al 14 de febrer de 2021

Inauguració: Dissabte, 26 de setembre de 2020

Projecte #StolenMemory d'Arolsen Archives – International Center on Nazi Persecution 

StolenMemory Broschuere englisch RZ lowres 001

Bad Arolsen és una ciutat de 15 mil habitants situada al centre d’Alemanya, a l’Estat de Hesse (Regió de Kassel), on es va situar després de la Segona Guerra Mundial un important arxiu per fomentar la documentació i recerca d’informació sobre les víctimes del nazisme. Des de 2016 l’Arxiu Arolsen ha promogut la recerca de famílies i descendents per fer-los arribar documents i pertinences allà conservades de deportats a través d’una exposició en el mateix centre i, des de fa pocs mesos, també amb exposicions itinerants a d’altres països, com Polònia. En el cas d’Espanya, hi havia documents i objectes d’uns 60 deportats, dels quals ja s’han localitzat algunes famílies i s’han fet alguns retorns. Amb aquesta exposició temporal es vol donar a conèixer a Catalunya la tasca del reconeixement i retorn a les famílies de pertinences de deportats, que ja fa temps es porta a terme a d’altres països.

Els objectes personals pertanyen a víctimes de persecucions nazis de més de 30 països, principalment de Polònia, Alemanya i l'antiga Unió Soviètica. Inclouen presoners de diverses categories, presos polítics, jueus, gitanos, i els designats com a "delinqüents professionals" i "elements asocials". Tot i això, la majoria eren treballadors forçats d’Europa de l’Est.

Moltes d’aquestes pertinences personals provenen del camp de concentració de Neuengamme a prop d’Hamburg i, per a un nombre menor d’elles, del camp de concentració de Dachau. D’altres pertanyien a presoners detinguts per la Gestapo d’Hamburg, d’altres a camps de concentració a Natzweiler i Bergen-Belsen o a camps de trànsit a Amersfoort i Compiegne.

Aquest projecte dels arxius d’Arolsen és una de les accions de difusió dels seus fons, en format d’exposició, i d’ampliació i difusió de la recerca de famílies de deportats encara pendents de retonar.

Per primer cop s’ha tingut la possibilitat de portar a Catalunya i Espanya aquesta iniciativa de l’arxiu Arolsen.

L'exposició, organitzada per l'Arxiu Arolsen, el Memorial Democràtic i la Universitat Rovira i Virgili, es podrà visitar primerament al Palau Robert (Barcelona) entre el 25 de juny i el 26 de juliol de 2020.

L'exposició consta d'informació bàsica del projecte #StolenMemory dels Arxius Arolsen i de dues parts, una dedicada als deportats catalans i espanyols als quals ja s'ha retornat la documentació i una als que encara falten per localitzar els descendents i familiars.

StolenMemory Broschuere englisch RZ lowres 004r

 

Organitza: Arolsen Archives – International Center on Nazi Persecution (l’antic International Tracing Service, ITS), el Memorial Democràtic, la Universitat Rovira i Virgili amb la col·laboració del MUME, Palau Robert i l'assessorament d’Antonio Muñoz, historiador i investigador de les víctimes espanyoles del règim nazi pel que fa als internaments en camps de concentració i als treballs forçats fora dels camps (Mur Atlàntic).

 

Més informació a:

Memorial Democràtic

Arolsen Archives