Accueil > Program. Culturelle > Future > Expositions temporaires > Détails - Exposició "Exil(s)", de Philippe Domergue i Eric Villagordo
CatalanEspagnolFrançais Anglais
 

Expositions temporaires

Evénement 

Titre:
Exposició "Exil(s)", de Philippe Domergue i Eric Villagordo
Quand:
20.06.2020 - 05.07.2020
Catégorie:
Expositions temporaires futures

Description

Exposició de l'instal·lació de vídeo "Exil (s)", de Philippe Domergue i Eric Villagordo

Del dissabte 20 de juny al 5 de juliol de 2020

 

La instal·lació de vídeo Exili (s) es basa en el drama de la Retirada que va afectar al nostre territori el 1939 i en les migracions i exilis d'avui. El 1939 prop de 500.000 republicans espanyols van creuar la frontera franco-espanyola, rebutjats per l'exèrcit franquista. Avui en dia, i des de 2011, es desenvolupen escenes similars en moltes altres fronteres i les converses eauxde Méditerranée.Aquesta instal·lació sobre l'exili com un fenomen recurrent, un drama històric perpetu. Seqüències fílmiques d'exilis es projecten en un mosaic de pantalles (murs, plats lones i altres materials pobres i diversos que els exiliats utilitzaven d'abric) es mouen davant dels nostres ulls.

Aquests fragments de pel·lícules mostren de vegades allunyades geogràficament i històricament (Retirada, Síria, Lampedusa). Simultàniament, persones, separades en la realitat històrica pel temps i l'espai, es creuen tots els exiliats, obligats a creuar fronteres. De 1939-2019, els refugiats són diferents i, no obstant això, són els mateixos en la pols del camí i en les seves actituds i vicissituds vitals. No hi ha imatges monumentals, sinó més aviat fragmentades, dividides en píxels. Igual que la memòria dels exiliats, com les notes diminutes i fragmentàries de Walter Benjamin, que es preguntaven com escriure la història, la història dels maleïts, els vençuts i els damnificats.

Philippe Domergue (artista) i Eric Villagordo (sociòleg, professor d'història de l'art a la Université Paul Valéry-Montpellier III) van obtenir, amb aquest projecte un premi a la Bourse d'Aide à la Création du Ministère de la Culture - DRAC Occitanie, el 2011.

Més informació a: https://vimeo.com/272106061

Extractes de films de la Retirada i exilis actuals projectats en mode aleatori, 6 projectors de vídeo, materials recuperats: palets, fragments de fusta, plexiglàs, lones, mantes de supervivència, (2018)