Accueil > Détails - Exposició "Els primers trets de Francesc Boix"
CatalanEspagnolFrançais Anglais
 

Museu Memorial de l'Exili

Evénement 

Titre:
Exposició "Els primers trets de Francesc Boix"
Quand:
16.12.2017 - 16.12.2017
Catégorie:
Expositions temporaires historique

Description

Exposició "Els primers trets de Francesc Boix"

Del 16 de desembre de 2017 al 25 de febrer de 2018

Exposició organitzada per l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

Aquesta exposició té el seu origen en un fons de fotografies de guerra d’un jove Francesc Boix fetes entre 1937 i 1938.

Actualment aquest fons fotogràfic, inèdit fins l’any passat, està dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya gràcies a l’associació Fotoconnexió i a diverses aportacions particulars, de la Comissió de la Dignitat i de l’Editorial Ara Llibres.

L’exposició, que selecciona més de cent reproduccions fotogràfiques d'aquest fonts, s’acompanya del catàleg Els primers trets de Francesc Boix (Ara Llibres, 2017), amb textos de Maria Barbal, Ramon Barnadas, Pep Cruanyes, Ricard Marco i Josep Maria Solé i Sabaté.

Francesc Boix (Barcelona 1920 – París 1951) s’exilià a França on va ser internat en diversos camps de refugiats. Posteriorment s’incorporà a les brigades de treball de l’exèrcit francès i durant la Guerra Mundial (1939-1945) va ser capturat per l’exèrcit alemany. El 1941 ingressà al camp de concentració de Mauthausen, en el qual va treballar en el servei fotogràfic. Les fotos que va amagar, les que va fer i el seu testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946 van contribuir a la condemna de diversos caps nazis.

El seu compromís polític amb les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya el va dur amb 17 anys al front d’Aragó i del Segre com a fotògraf de l’Exèrcit Popular de la República. Allà va retratar, bàsicament, la vida quotidiana dels soldats i, en algunes ocasions, la primera línia del front.


Per a més informació podeu descarregar la nota de premsa de l'exposició.

Com a complement a la mostra el dia 20 de gener de 2018 tindrà lloc, a les 11h, la presentació del documental “Las dos guerras del fotógrafo Boix” (RTVE, 2015). A la presentació del documental hi participaran Jordi Font, Director del MUMEJosep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat,  Ramon BarnadasRicard Marco, de l’Associació Fotoconnexió.