Home > Details - Exposició "J'ai déssiné la guerre. Le regard de Françoise et Alfred Brauner"
CatalanSpanishFrenchEnglish
 

Museu Memorial de l'Exili

Event 

Title:
Exposició "J'ai déssiné la guerre. Le regard de Françoise et Alfred Brauner"
When:
30.04.2016 - 30.04.2016
Category:
Exposició Temporal Històric

Description

Exposició “J’ai dessiné la guerre. Le regard de Françoise et Alfred Brauner” (He dibuixat la guerra. La mirada de Françoise i Alfred Brauner).

Inauguració: dissabte, 30 d'abril de 2016 a les 11.30h

Exposició al MUME del 30 d'abril al 12 de juny de 2016.

« J'ai dessiné la guerre. Le regard de Françoise et Alfred Brauner » és un retrat dels conflictes contemporanis a partir de dibuixos d’infants que en van deixar un testimoni punyent. L’exposició es basa en el fons considerable dels dibuixos d’infants en temps de guerra recollits per Françoise i Alfred Brauner des de la Guerra Civil espanyola fins a múltiples conflictes en el món, al Japó, Vietnam Algèria, Afganistan, Palestina, Txetxènia...

Per totes les edats, aquests dibuixos susciten debat i anàlisi sobre la manera de copsar els conflictes contemporanis, els drets de l’home, i la necessitat d’escoltar les veus, en particular, les dels nens.

Aquesta exposició ha estat realitzada en el quadre del programa de recerca de l'Agence Nationale pour la Recherche Enfance Violence Exil, pilotat pel Centre de recherche sur les littératures et la socio-poétique (Université Blaise Pascal–Clermont-Ferrand). Té el patrocini de la UNESCO.


Responsables científiques : Catherine Milkovitch Rioux et Rose Duroux ( Université Blaise Pascal, Clermont-Ferrand)

Françoise Brauner (Viena, 1911) i Alfred Brauner (Saint-Mandé 1910) es trobaven a Espanya els anys 1937 i 1938, enquadrats en les Brigades Internacionals, ella com a metge, ell en tant que pedagog que treballava amb els infants evacuats. L’any 1938, van rebre d’una escola de Barcelona un paquets de dibuixos. No es tractava només de nens catalans que anaven a escola, sinó també de nens refugiats que havien viscut esdeveniments tràgics. Aquesta diferencia es percep de manera clara en els dibuixos. És així que va sorgir la idea d’una experiència a gran escala: el recull de dibuixos de totes les escoles de Catalunya. Es tenen en compte tres temes: “la meva vida abans de la guerra”; “el que he vist de la guerra”; “com veig la meva vida després de la guerra”. Més endavant faran el mateix en molts dels conflictes civils que van assolar el segle XX. Els fons apleguen documentació de més de 10.000 dibuixos.

Alfred Brauner, doctor en Lletres. Antic director  dels  Centres de traitement éducatif., secretari general del Groupement de recherches pratiques pour l'enfance. Antic president de la Société française de psychopathologie de l'expression. Françoise Brauner, pediatra, psiquiatra. Antiga metge directora dels  Centres de traitement éducatif per infants i adolescents deficients mentals i amb discapacitats múltiples.

Els dos autors van treballar conjuntament, en una primera època, al servei dels infants víctimes dels esdeveniments bèl·lics: Guerra Civil, infants jueus perseguits pel nazisme, també van ser actius a la Resistència a França, en la zona ocupada. El 1945 van participar en l’acollida de nens supervivents dels camps nazis. Més endavant van treballar en la recuperació dels nens discapacitats, privilegiant l’aspecte educatiu. També es van especialitzar en l’autisme infantil. La recerca sobre els dibuixos del nen en la guerra, que va començar a la Guerra Civil espanyola, s’inscriu en el seu esforç d’investigació, però també forma part de la seva voluntat per lluitar per la pau.

 

Més informació a:

http://www.enfance-violence-exil.net/index.php/ecms/it/3/313

 

 

 


Inauguració: dissabte, 30 d'abril de 2016

Exposició al MUME del 30 d'abril al 12 de juny de 2016.