Inici > Programació Cultural > Futures > Exposicions Temporals > Detalls - Exposició "Autoritzats per a sortir. L'èxode de 1936"
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Exposicions Temporals

Esdeveniment 

Títol:
Exposició "Autoritzats per a sortir. L'èxode de 1936"
Quan:
10.11.2018 - 27.01.2019
Categoria:
Exposició Temporal Futura

Descripció

Exposició "Autoritzats per a sortir. L'èxode de 1936"


Exposició del 10 de novembre de 2018 al 27 de gener de 2019.

Inauguració: Dissabte 10 de novembre de 2018.


Quan al febrer de 1939, prop de 450.000 persones passaven la frontera per refugiar-se a França, al Principat, començaven a arribar milers dels catalans que havien fugit l'estiu de 1936. Es tractava d'un col·lectiu força més homogeni que l'exili de 1939, ja que estava representat pels catalans vinculats a les classes dirigents, a l'Església i a la dreta política del Principat.

La fugida de Catalunya es va produir gràcies a la tasca dels consolats estrangers a Barcelona, però sobretot a la dels consellers i del mateix president de la Generalitat, Lluís Companys. Fugien del procés revolucionari i la conseqüent repressió arran del fracàs colpista de 19 de juliol al Principat. La majoria van embarcar al port de Barcelona en destinació al sud de França, però sobretot a Itàlia, a la ciutat de Gènova.

Els "catalans de Gènova" van romandre a l'estranger esperant que la guerra finalitzés. Amb tot, quan aquesta va acabar, molts d'ells ja havien col·laborat econòmicament, personalment i professionalment a la causa franquista. Tornaven a Catalunya darrere de les tropes franquistes per a recuperar les seves propietats i contribuir a la configuració del "Nuevo Estado".


Organitza:  MUME

Comissariat: Rubèn Doll-Petit