Inici > Programació Cultural > Històric > Exposicions Temporals > Detalls - Exposició "POUM, 75 anys d'història"
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Exposicions Temporals

Esdeveniment 

Títol:
Exposició "POUM, 75 anys d'història"
Quan:
04.02.2012 - 29.04.2012
Categoria:
Exposició Temporal Històric

Descripció

Exposició "POUM, 75 anys d'història"

 

 

El 29 de setembre de 1935 es va crear a Barcelona el Partit Obrer d'Unificació Marxista, una organització liderada per Joaquim Maurín i Andreu Nin, que es definia com a marxista i revolucionària. En esclatar la guerra civil, el juliol de 1936, va participar en els nous comitès i organismes que es van crear a l'Espanya republicana, en les col·lectivitzacions obreres i industrials i Nin va arribar a ser conseller de Justícia del Govern de la Generalitat. La defensa que el POUM va portar a terme de la revolució, i les seves crítiques a Stalin i a la URSS li varen valer una campanya de desprestigi i calúmnies que van desenvolupar els comunistes. Després dels fets de maig de 1937 el partit fou perseguit i Andreu Nin assassinat. Però el POUM va prosseguir el seu combat a la clandestinitat, i després de la derrota de la República, el 1939 el va mantenir contra el franquisme a l'interior del país i a l'exili.


Als 75 anys de la seva constitució, la Fundació Andreu Nin vol recordar la seva història i vol recuperar el seu llegat per el present i per el futur.

 

L'objectiu prioritari de la Fundació tracta, en primer lloc, de recuperar la memòria històrica dels homes i dones que havien format part del Partit, de recuperar la història d'una organització política que va representar una opció política socialista i heterodoxa, que va patir en pell pròpia la calumnia sistemàtica, la persecució i la mort.

 

Des de la seva existència les activitats de la Fundació han estat múltiples: exposicions, jornades commemoratives, actes reivindicatius, seminaris, homenatges a homes i dones del POUM, col·laboracions amb pel·lícules i documentals -"Operació Nikolai" (1992), "Terra i Llibertat" (1995), "Doblement Oblidats" (2009)-, una pàgina web que es manté permanentment al dia, publicacions de llibres i documents de tota mena, etc. Després de la caiguda del règim soviètic es va exigir també a les noves autoritats russes l'aclariment definitiu de l'assassinat de Nin.

 

La Fundació desenvolupa, al mateix temps, el combat per la història, en clau de futur. Potenciar l'estudi de la història, del moviment obrer espanyol i internacional, del POUM i dels seus dirigents més emblemàtics només té sentit a partir de les necessitats del present i dels requeriments d'un futur que volem que sigui més lliure, just, fraternal i igualitari.

 

PROGRAMA d'ACTIVITATS:

 

Dissabte, 4 de febrer de 2012

11: 00h Inauguració i presentació de l’exposició “POUM! 75 anys d’història”
Intervenció de Jordi Font, director del MUME,  i Pelai  Pagès, historiador i comissari de l’exposició
11:30h Visita comentada de l’exposició
12:15h Actuació de la coral “Sense anomenar-la”
13:00h Conferència “El POUM a les comarques gironines”, a càrrec d’Andy Durgan, historiador
14:30h Dinar a Agullana
16:30h Xerrada i col•loqui “L’exili del POUM i l’actualitat del seu llegat”. Intervindran Maria Teresa Carbonell,  Pepe Gutiérrez i Alfons Bech.
•    Aquest acte tindrà lloc a la Sala de “La Societat d’Agullana” i compta amb la col•laboració de l’Associació Soca-rel Alt Empordà.

 

Organitza: MUME / Fundació Andreu Nin / Associació Soca-rel (Agullana)

 

Per a més informació us podeu descarregar el cartell de l'exposició.