Inici > Programació Cultural > Actuals > Altres Activitats > Detalls - Rutes de l'exili (3ª edició, 2019-2020)
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Altres Activitats

Esdeveniment 

Títol:
Rutes de l'exili (3ª edició, 2019-2020)
Quan:
19.10.2019 - 19.10.2019
Categoria:
Altres Activitats Actual

Descripció

Rutes de l'exili (3ª edició, 2019-2020)

Un dia per a la memòria

Octubre 2019 - juny 2020

 Rutes de lexili001redweb

El MUME presenta la tercera edició de les sortides familiars o Rutes de l’exili. Un seguit de sortides a diferents indrets vinculats de l’exili de 1939, pensades per a usuaris individuals o petits grups: amics, família, parella...

Programa de sortides previstes:

 

Dissabte 19 d’octubre

Records de l’exili: MUME, Argelers i la Maternitat d’Elna (6h)

Després d’una breu visita al Museu Memorial de l’Exili, ens desplaçarem fins la platja d’Argelers, on s’hi ubicava un gran camp de concentració de refugiats de la Guerra Civil. Parlarem de les condicions del camp i de les conseqüències de l’internament; i, entre tota aquesta foscor, descobrirem lallum de l’esperança a la Maternitat d’Elna, un oasi de pau i solidaritat enmig de la desesperació de l’exili. 

Lloc de trobada: Museu Memorial de l’Exili, La Jonquera

Aquesta ruta té una durada de 6h i no inclou el dinar.

 

Dissabte, 2 de novembre 2019

La cultura a l’exili: el Centre d’Interpretació del’Exili Cultural Català i la Mina Canta

Iniciarem la jornada amb una visita al Centre d’Interpretació de l’Exili Cultural Català de 1939, a Agullana, on descobrirem la pervivència de la cultura catalana a l’exili. Polítics, escriptors iartistes exiliats que continuaren donant suport a la repúblicades d’altres indrets del món. Ens endinsarem a peu als boscos de la Vajol per descobrir la Mina Canta, l’indret queva amagar els fons i les divises del Banc d’Espanya, així comuna remesa d’obres del Museu del Prado durant la guerra. 

Lloc de trobada: Plaça de l’església, Agullana

 

Dissabte, 7 de desembre 2019

Les fortificacions de Franco: els búnquers de la Jonquera

Després d'una visita al Museu Memorial de l'Exili, descobrirem i entrarem a alguns dels més de 30 búnquers de la Jonquera: construccions i obres militars amagades entre el paisatge. Assentaments de metralladores i de canons antitancs preparats per frenar una possible invasió militar externa durant els anys quaranta. 

Lloc de trobada: Museu Memorial de l’Exili, La Jonquera

 

Diumenge, 16 de febrer 2020

Camins de l’exili: monuments de la Vajol, la Mina Canta i el Coll de la Manrella

Començarem la jornada visitant els monuments més emblemàtics de la Vajol. Seguirem la ruta a peu fins arribar ala Mina Canta, una antiga mina de talc on Juan Negrín va manar amagar una remesa d’obres d’art del museu del Prado, així com els fons i les divises del Banc d’Espanya. Havent tornat de la mina, ens desplaçarem en vehicle fins al Coll de la Manrella, un dels passos fronterers importants de l’època, on trobarem el cèlebre monument a Lluís Companys. 

Lloc de trobada: Aparcament de la Vajol

Diumenge, 15 de març 2020

Un poeta a l’exili: MUME, Cotlliure i Antonio Machado

Després d’una breu visita al Museu Memorial de l’Exili, ens desplaçarem fins a Cotlliure, per seguir les últimes passes del poeta Antonio Machado; que va viure les seves últimes setmanes a Cotlliure. Visitarem també la seva tomba, espaique avui dia s’ha transformat un lloc emblemàtic per a la memòria i el record. 

Lloc de trobada: Museu Memorial de l’Exili, La Jonquera

 

Dissabte, 11 d'abril 2020

Fugir a peu:pujada al Coll de Lli

Després d’una visita al Museu Memorial de l’Exili, ens desplaçarem fins a la Vajol per emprendre, a peu, un dels camins de l’exili més coneguts: el Coll de Lli. Seguirem les passes de les autoritats republicanes: Lluís Companys, José Antonio Aguirre, Manuel Azaña, Diego Martínez Barrio i les seves respectives comitives.

 Lloc de trobada: Museu Memorial de l’Exili, La Jonquera

 

Dissabte, 2 de maig 2020

L’internament a França: El Camp d’Argelers i la Maternitat d’Elna

Visitarem la platja d’Argelers, que temps enrere va esdevenir un gran camp de concentració de refugiats de la Guerra Civil.Veurem també les fotografies i vídeos del Memorial del Camp d’Argelers i finalment, descobrirem la llum de l’esperança a la Maternitat d’Elna, un oasi de pau on van néixer uns 600 nadons, molts d’ells fills de les refugiades espanyoles internades al camp. 

Lloc de trobada: Monòlit en homenatge a les víctimes del Camp d’Argelers, (al costat de l’hotel Lido), Argelers 

 

Diumenge, 7 de juny 2020

La doble frontera:Portbou i Walter Benjamin

Portbou, poble fronterer que va ser la via de sortida de molts republicans al final de la Guerra Civil, i uns mesos més tard va ser també una de les vies principals d'entrada de molts ciutadans europeus jueus i resistents antifeixistes que fugien de l'horror nazi. Visitarem el cementiri i el monument “Passatges” de Dani Karavan, dedicat a la memòria delfilòsof berlinès Walter Benjamin. 

Dins d’aquesta activitat tindrà lloc una actuació artística de petit format.

Lloc de trobada: davant de l’oficina de turisme, Portbou

 

 

A tenir en compte:

L’horari previst de les activitats és de mitja jornada (10h a 14h); excepte en la sortida de l’octubre, en que es preveu una ruta de jornada completa (10h a 16h). 

Cal inscripció prèvia i la realització de l’activitat queda subjecte a un mínim d’inscrits.

Els desplaçaments es realitzen en transport propi del participant i el dinar no està inclòs.

 

Preus:

Adult, 15 €

Joves de 12 a 17 anys, 8 €

Gratuït fins a 11 anys

Descompte de 3 € en el preu per a grups a partirde 6 participants.

Tel. 972 556 533 / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la