Inici > Programació Cultural > Històric > Altres Activitats > Detalls - Presentació del llibre i conferència de José M. Murià "Si no fos per Mèxic"
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Altres Activitats

Esdeveniment 

Títol:
Presentació del llibre i conferència de José M. Murià "Si no fos per Mèxic"
Quan:
11.10.2019 - 11.10.2019
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del llibre i conferència Si no fos per Mèxic. Salvament de milers de republicans catalans i espanyols de José M. Murià

Divendres, 11 d'octubre de 2019, a les 19:30h

Museu Darder de Banyoles

Plaça dels Estudis, 2 (Banyoles)

 

 murià19e

 

Amb la presentació d'Alfons Quera, director del MUME, i les intervencions de Jordi Xena, economista i activista polític, el Dr. José M. Murià, historiador, escriptor, museògraf, catedràtic, articulista, acadèmic mexicà i  fill de l’exili republicà i Gemma Domènech, directora General de Memòria Democràtica de la Generalitat.

 

El Dr. José M. Murià és un bon coneixedor i divulgador de diferents aspectes de l'exili republicà, com la participació del govern mexicà en el salvament de republicans exiliats a França entre 1939 i 1944.

 

 Lloc: Banyoles - Museu Darder

Organització: Museu Memorial de l’Exili (MUME), en el marc dels “80 anys de l’exili republicà”

Col·laboració: Ajuntament de Banyoles

 

 

“A todos nos quema el ansia de embarcar hacia México (...). Es un nombre mágico que alienta el deseo y nos deslumbra con todas las intensidades de la esperanza. Los que soñamos todos los días con este viaje (...) acortando o alargando fechas en el vuelo prolongado de la fantasia somos llamados los “ilusionistas de México”.

Una petita mostra de l’importantíssim paper que Mèxic va jugar durant la Guerra Civil espanyola i l’exili republicà són aquestes paraules del publicista, filantrop i escriptor Eulalio Ferrer (Santander, 1921, Mèxic, 2009), un exiliat republicà a Mèxic, autor de diversos diaris testimonials de l’exili, com Entre alambradas (Grijalbo, 1987), on explica la seva estada a Argelers i Sant Cebrià el 1939 i el seu viatge a Mèxic el 1940.

El llibre de José Maria Murià “De no ser por México” (2019), segons l’autor del pròleg “El reencuentro. México y España”, Sergio Garcia Ramírez... hace homenaje conmovedor a los mexicanos que pusieron todo el empenyo que se requería, en la más amplia medida de sus fuerzas, para rescatar a los expatriados y con ello reasumir, para el futuro, la causa de la legitimidad contra el asedio de la violencia, momentáneamente victoriosa. Un empenyo gallardo, aleccionador, memorable.

Aquest llibre no aspira a ser una obra historiogràfica pròpiament dita, ans al contrari, José M. Murià està convençut que es tracta d’una verdadera epopeia.

Amb un sentit d’obligació en escriure i recordar el que van fer els mexicans referits al llarg de les pàgines, Murià fa un recorregut històric que pocs mexicans coneixen i els llibres d’història generalment encara no expliquen: una història que va afavorir la democràcia i els drets humans a Espanya i França.

Aquest llibre és, doncs, la particular manera de cridar ¡Viva México! de José María Murià Rouret (Ciutat de Mèxic, 1942), un historiador, escriptor, museògraf, catedràtic, articulista, i acadèmic mexicà, fill d’exiliats republicans catalans, concretament de l’escriptor Josep Maria Murià Romaní (Barcelona, 1907 - Guadalajara, Jalisco, 1999).

 

Més informació sobre el llibre i el seu autor:

https://maporrua.com.mx/product/de-no-ser-por-mexico/

https://www.jornada.com.mx/ultimas/cultura/2019/04/04/de-no-ser-por-mexico-libro-de-muria-para-reivindicar-la-migracion-3826.html

https://www.jornada.com.mx/ultimas/cultura/2019/04/02/jose-maria-muria-relata-como-el-exilio-entrelazo-de-nuevo-a-mexico-y-espana-1082.html

https://www.excelsior.com.mx/opinion/humberto-musacchio/de-no-ser-por-mexico/1307722

https://www.informador.mx/cultura/Una-historia-de-diplomacia-mexicana-20190509-0017.html

http://www.academia.org.mx/academicos-2018/item/jose-maria-muria

https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1653792-si-no-fos-per-mexic.html

https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1622433-a-80-anys-de-l-exili.html

 

Altres articles de José María Murià al PuntAvui:

https://www.elpuntavui.cat/articles/jmmuria.html