Inicio > Detalles - Presentació del llibre: Guerra i exili. Memòries d’un metge català a la sanitat militar republicana
CatalánEspañolFrancésInglés
 

Museu Memorial de l'Exili

Evento 

Título:
Presentació del llibre: Guerra i exili. Memòries d’un metge català a la sanitat militar republicana
Cuándo:
21.09.2019 - 21.09.2019
Categoría:
Altres Activitats Històric

Descripción

Presentació del llibre: Guerra i exili. Memòries d’un metge català a la sanitat militar republicana (1936-1942), de Pelai Vidal Canales

 Al MUME, el dissabte, 21 de setembre de 2019, a les 12h

 

 pelai1rrr

 

La Guerra Civil se sol entendre com a avantsala de la Segona Guerra Mundial. La situació interna d’Espanya i la intervenció de diferents potències europees van provocar un conflicte intens i cruel que va finalitzar amb l’exili de més de 400.000 persones.

Pelai Vilar Canales (Ovideo, 1909 – Mèxic DF. 1993), f ill de metge i de mestra, va graduar-se com a metge el 1934. Durant la guerra es va allistar com a metge de Sanitat Militar de l’Exèrcit republicà i va participar a diversos escenaris i fronts de la Guerra Civil, com per exemple, a l’inici de la guerra, al Vaixell hospital Marqués de Comillas, que va enviar l’Exèrcit republicà a Mallorca i, després, al fronts de Madrid, Aragó i Catalunya. El 1939 marxa a l’exili per Prats de Molló i és internat durant gairebé dos anys als camps de concentració d’Agde i Argelers, on va continuar la seva tasca mèdica. Després de passar per Marsella (La Reynarde i Montgrand), Vilar va arribar a Mèxic el 1942, procedent de França, gràcies a la intervenció del president Cárdenas i de la diplomàcia mexicana a França, i va treballar d’Otorrinolaringòleg a Pachuca (Hidalgo, Mèxic) fins 1959. La seva família es va reunir amb ell a Mèxic el 1949.

La presentació comptarà amb la participació del fill de l'autor, el Dr. Pelai Vilar Puig (Barcelona, 1937), compilador dels textos autobiogràfics del llibre i també metge, otorrinolaringòleg i professor jubilat de medicina a Mèxic, i del Dr. Carlos Viesca Treviño, autor del pròleg, del Departament d’Història i Filosofia de la Medicina de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM).

Aquest llibre es va publicar a Mèxic, per part de l’Ateneo Español de México el 2018. És el resultat d’una compilació de textos autobiogràfics de Pelai Vilar Canales, escrits originalment en català, i seleccionats pel seu fill, Pelai Vilar Puig. Representa un exemple de “petita història”, en el sentit de posar en valor testimonis més o menys anònims, però no menys representatius, i també la recuperació i l’homenatge d’un testimoni vinculat a la sanitat militar però també de totes les persones que van lluitar i arriscar les seves vides pels seus ideals de llibertat, justícia i progrés social.

 

Més informació a:

Biografia Pelai Vilar Canales (Viquipèdia)

Biografia Pelai Vilar Puig (Viquipèdia)

Galeria de Metges catalans (Pelai Vilar Canales)