Inici > Programació Cultural > Futures > Altres Activitats > Detalls - Col·loqui "De Munic a París (1938-1940). De la guerra civil espanyola a la Nova Europa alemanya"
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Altres Activitats

Esdeveniment 

Títol:
Col·loqui "De Munic a París (1938-1940). De la guerra civil espanyola a la Nova Europa alemanya"
Quan:
30.05.2019 - 01.06.2019
Categoria:
Altres Activitats Futura

Descripció

De Munic a París (1938-1940). De la guerra civil espanyola a la Nova Europa alemanya

Col·loqui Internacional al Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera)

30 i 31 de maig-1 de juny 2019

 

 

«Jo [...] sentia intensament el drama de Barcelona i el de Guernica, i sabia que després de Munic vindria de seguida la derrota republicana, i que després d’aquesta derrota republicana espanyola vindria, al seu torn, l’entrada dels alemanys a Praga i dels italians a Tirana. Dues frases em van quedar per sempre més gravades a l’esperit. Una d’elles, la va pronunciar un oficial republicà espanyol a la frontera del Portús, en plena retirada, en resposta a un oficial francès que l’havia tractat amb orgull i menyspreu: “Us desitjo que aguanteu tant com nosaltres”. Durant la desbandada francesa de maig-juny de 1940, aquesta frase no me la treia del cap. Arran d’aquesta mateixa desbandada, i davant d’un poble en flames, un espanyol d’un dels batallons de pic i pala em digué amb simplicitat: “Ahora os toca a vosotros”»

Pierre Vilar, L’historiador i les guerres, Vic, Eumo, 1991, pp. 11-12

 

 

Entre el setembre de 1938 i el juny de 1940, Europa va implosionar en una nova guerra continental atiada pels feixismes i el nazisme i facilitada pels errors i les pors de les democràcies occidentals. Mentre Espanya acabava de viure la guerra criminal que la gran coalició contrarevolucionària, encapçalada pel general Francisco Franco, havia imposat el juliol de 1936 contra el poder constitucional, representat en la Segona República, a Europa el feixisme italià i el nazisme duien a terme, pas a pas, els seus plans expansionistes i agressius, mentre a França i la Gran Bretanya es passava de l’apaivagament d’aquests feixismes i l’«Abans Hitler que Stalin», a la urgència d’intentar tancar una aliança amb la Unió Soviètica per posar fre ales agressions alemanyes i italianes.

Tot va ser debades. El feixisme, en la seva versió espanyola, fet d’integrisme catòlic, nacionalisme radical i falangisme, va guanyar la guerra el març de 1939. Immediatament es va obrir un doble procés de repressió brutal i exili massiu; Catalunya en va patir unes conseqüències singulars. Praga i Tirana van caure la primavera de 1939 a mans dels feixismes europeus. La Unió Soviètica va apostar per la seva supervivència. Els Estats Units s’ho miraven de lluny.

Res ni ningú va poder, o voler, aturar la nova guerra europea. El 3 de setembre, el conflicte ja era oficial. El 20 de juny de 1940, la III República francesa desapareixia del mapa continental.

Vuitanta anys després de l’inici del conflicte, us convidem a revisitar, rellegir i recordar aquesta història europea.

 

 

PRIMERA CIRCULAR

Setembre de 2018

Programa provisional

 

DIJOUS, 30 de maig de 2019

16h: Recepció de participants

16:30h: Inauguració institucional

Conferències d’obertura: Els grans protagonistes: Gran Bretanya i Alemanya

17h: La guerra civil europea des d’una perspectiva britànica, Paul Preston (London School of Economics)

17:45h: Alemanya, el nazisme i la crisi europea, Walther Bernecker (Universität Erlangen-Nürnberg)

18:30h: debat

 

DIVENDRES, 31 de maig de 2019

L’arc mediterrani

9:30h: La crisi francesa: crisi nacional, política i militar, Michel i Phryné Pigenet (Université París I i Centre d’Histoire Sociale du XX siècle)

10:15h: Itàlia: de la suposada neutralitat a la guerra contra França, Marco Fincardi (Università Ca Foscari, Venècia)

11h: Pausa-cafè

11:30h: Espanya: franquistes i falangistes davant la nova guerra europea, Joan M. Thomàs (Universitat Rovira i Virgili, Tarragona)

12:15h: Debat

13:30h Dinar

Els colossos neutrals

16h: Estats Units d’Amèrica: el joc polític del gegant americà, Michael Seidman (University of North Carolina, Wilmington)

16:45h: La perspectiva europea oriental: la Unió Soviètica, Daniel Kowalsky (Queen’s University, Belfast)

17:30h: Debat

 

DISSABTE, 1 de juny de 2019

9:30h: Relació de les comunicacions presentades, Olívia Gassol (Universitat Oberta de Catalunya i Universitat Autònoma de Barcelona)

10:15h: Pausa-cafè

10:45h: Els catalans, Munic i París. Una història europea, Francesc Vilanova (Fundació Carles Pi i Sunyer i Universitat Autònoma de Barcelona)

11:30h: Debat

Conferència de clausura:

12:15h: A Munich for the camps: Spain and Europe's wars of social change, Helen Graham (Royal Holloway University of London)

 

 

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS:

 

Museu Memorial de l’Exili

Carrer Major 43-47

17700 La Jonquera

972.556533

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

 

Fundació Carles Pi i Sunyer

Avinguda de les Corts Catalanes, 491

08015 Barcelona

93.4527115

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

 

 

Organitza:

Museu Memorial de l’Exili

Fundació Carles Pi i Sunyer

Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Memorial Democràtic-Generalitat de Catalunya

EUROM-Fundació Solidaritat Universitat de Barcelona

Càtedra Walter Benjamin-Universitat de Girona