Inici > Programació Cultural > Històric > Altres Activitats > Detalls - Abraham Ortega i el Winnipeg
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Altres Activitats

Esdeveniment 

Títol:
Abraham Ortega i el Winnipeg
Quan:
28.06.2018 - 29.06.2018
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Homenatge al ministre xilè Abraham Ortega

El MUME incorpora des d'avui una petita menció, dins la seva exposició permanent, a Abraham Ortega Aguayo (Lumaco 1891-Santiago 1951), Ministre de Relacions Exteriors de Xile durant el Govern de Pedro Aguirre Cerda que va fer possible l'acollida de més de 2.500 refugiats republicans, transportats amb el vaixell Winnipeg, procedents de França el setembre de 1939.

                 

Ortega va ser un tenaç defensor del dret a l'asil per a assegurar la integritat de persones immigrants i refugiades. Va ser la figura clau per a què més de dos mil refugiats republicans espanyols arribessin a Xile en el vaixell "Winnipeg" per iniciar una nova vida en llibertat. El seu compromís amb la tasca diplomàtica i la seva adscripció als valors universals de la llibertat i la solidaritat, li atorguen un lloc destacat en la seva qualitat de defensor dels drets humans de les víctimes de la persecució política ocasionades per les guerres.

Des del MUME volem agrair a tota la família Ortega i sobretot a Verónica Aranda Ortega, néta d'Abraham Ortega, la cessió de documentació i informació sobre la personalitat i l'actitud política d'Ortega i del govern del qual formava part a l'hora d'organitzar aquesta important acció diplomàtica i humanitària en el context de la Guerra Civil Espanyola i la Segon Guerra Mundial.

 

Abraham Ortega Aguayo (1891-1951)

El Winnipeg i l’acollida  de Xile als republicans exiliats de 1939

Abraham Ortega Aguayo va néixer a Lumaco (Arauco, Xile) el 1891 i es va llicenciar com a advocat el 1915. El 1916 es va casar amb Betty Fenner Marín i van tenir tres fills, Renato, Rodolfo i María Isabel. Als anys 20 es va vincular al Partit Radical, fins a ser-ne un destacat dirigent a Concepción, i també va arribar a obtenir el càrrec d’Intendente de Concepción (1924-1928). Es va integrar a la masoneria i, el 1928, va instal·lar el seu bufet d’advocats a Santiago de Xile.

Abraham Ortega va formar part del Govern del Front Popular de Pedro Aguirre Cerda, del Partit Radical, com a Ministre de Relacions Exteriors i Comerç entre 1938 i 1940. Durant aquesta etapa va gestionar, i defensar davant dels sectors polítics contraris, el programa d’asil per a republicans espanyols, bascos i catalans exiliats que va acabar amb l’organització del viatge de França a Xile (Valparaíso) del vaixell de càrrega Winnipeg amb gairebé 2400 refugiats a bord. L’abril de 1939 Ortega i Aguirre van nomenar el poeta Pablo Neruda com a Cónsul Especial para la Emigración Española hacia Chile. El vaixell va sortir de Bordeus el 4 d’agost de 1939 i va arribar a Valparaíso el 3 de setembre. Ben aviat es va organitzar el Comité Chileno de Ayuda a los Refugiados Españoles. Bona part dels exiliats republicans del Winnipeg, que van poder refer les seves vides a Xile, eren obrers especialitzats, tècnics i professionals, que van fer una gran aportació al desenvolupament de la indústria i el comerç xilè. Molts van destacar a la indústria editorial, gastronòmica, del moble, de la pesca, de les conserves i també en el desenvolupament científic i artístic xilè.

Des de 1933 també va treballar activament per acollir refugiats jueus perseguits pel nazisme, sobretot al principi de la Segona Guerra Mundial.

Quan va deixar el càrrec, Ortega es va veure falsament i injustament acusat per membres del partit d’ideologia nazi Vanguardia Popular Socialista d’estar vinculat a casos de cobraments il·legals a jueus per accedir als visats d’asil a Xile per part de funcionaris del Ministeri que dirigia Ortega. Per aquest motiu va dimitir del seu càrrec i va defensar-se de les acusacions.

Tot i que aquest procés judicial, concebut i interpretat com un atac dels grups polítics de la dreta xilena feixista, el va afectar molt políticament, moralment i físicament, l’anomenat “Rojillo Ortega” va ser sempre un home de caràcter enèrgic, solidari, compromès i íntegre.

La seva tasca com a advocat i polític es va completar amb diferents càrrecs a la Federación Chilena de Futbol, a l’Instituto de Crédito e Indústria i a la Beneficiencia Pública i va morir el 1951.

L’any 2009, 70 anys després de l’arribada del Winnipeg, la Presidenta Bachelet va encapçalar un acte de commemoració al Palacio de la Moneda en reconeixement dels actes de solidaritat internacional que es va dur a terme quan Abraham Ortega va dirigir el Ministeri d’Exteriors.

La seva néta, Verónica Aranda Ortega, que viu a Barcelona, ha facilitat la documentació i la informació necessària per poder presentar aquesta petita i sintètica, però representativa i simbòlica, mostra testimonial d’un dels protagonistes que va permetre l’acollida de les víctimes de la persecució política a Xile.

 

Abraham Ortega i el « Winnipeg »

Més informació – Bibliografia i enllaços d’interès

 

AAVV. (1999). Winnipeg 60 años. Centro Cultural de España (Editora: Iria Retuerto, Chile.

BRU, Roser (1989). “Viaje en el Winnipeg de la familia Bru”. Revista Universitaria núm. 27. Santiago, Chile.

CORBINOS, Isidro (1997). Pasaje al Winnipeg. Crónicas de la Guerra Civil Española. Red Internacional del Libro. Santiago de Chile.

FERRER, Jaime (1989). Los españoles del Winnipeg. Cal Soga, Santiago, Chile.

GALVEZ, Júlio (2003). Neruda y España. Ril Editores, Santiago, Chile.

GALVEZ, Júlio (2014). Winnipeg. Testimonios de un exilio. Biblioteca del exilio. Editorial Renacimiento, Sevilla.

JULIÓ, Montserrat (2002). Vida endins. Crònica d’un exili a Xile. Viena Edicions, Barcelona.

VÁZQUEZ, Angelina (1989). Winnipeg. Cuando la libertad tuvo nombre de barco. Ediciones Meiga, Madrid.

https://es.wikipedia.org/wiki/Abraham_Ortega_Aguayo

http://defensoresydefensoras.indh.cl/defensores-as-en-la-historia/migrantes-y-refugiadosas/abraham-ortega/

https://es.wikipedia.org/wiki/Viaje_del_Winnipeg_de_1939

http://www.soitu.es/soitu/2009/09/02/info/1251860630_693424.html

http://www.memoriachilena.cl/archivos2/pdfs/MC0001872.pdf

http://www.memoriachilena.cl/602/w3-article-732.html

http://juliogalvezbarraza.blogspot.com/  

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/winnipeg.htm

http://www.exiliadosrepublicanos.info/sites/default/files/http/www.exiliadosrepublicanos.info/es/users/juliopereira/nomina_actualizada_winnipeg.pdf