Inici > Detalls - Pompeu Fabra després de 1939, la llengua a l’exili
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Museu Memorial de l'Exili

Esdeveniment 

Títol:
Pompeu Fabra després de 1939, la llengua a l’exili
Quan:
15.12.2018 - 15.12.2018
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

 

 

«[…] a l’exili Catalunya és per damunt de tot la llengua» (carta de Carles Pi i Sunyer a Antoni M. Sbert, Londres, 2 d’abril del 1940).

Pompeu Fabra, gramàtic i artífex del català modern, morí a l’exili a Prada el dia de Nadal del 1948. En el marc dels actes de commemoració dels 150 anys del naixement del lingüista més important del país, aquesta jornada es dedicarà a homenatjar el Mestre i a exposar la situació de Fabra, la seva obra i la dels seus deixebles després del 1939.

Al matí tindrà lloc a Prada (Conflent) l’homenatge a Pompeu Fabra, al cementiri on és enterrat i als llocs on visqué, i a la tarda, al MUME de la Jonquera, es farà un acte dedicat a la situació de la llengua i els lingüistes entre el 1939 i el 1948.

 

 

PROGRAMA:

9:30h Trobada al MUME

10h Sortida de l'autocar cap a Prada

11:30h Ofrena a la tomba de Pompeu Fabra al cementiri de Prada i lectura de textos a càrrec de Maria Campillo.

12h Un itinerari de la llengua exiliada a Prada: homenatge i record de Pompeu Fabra a càrrec de Mònica Montserrat i David Paloma

13h Dinar a Prada

16h Arribada al MUME per a la sessió de la tarda

Taula rodona: La llengua i els lingüistes a l’exili amb Xavier Luna-Batlle (UAB) com a moderador i Josep Ferrer Costa (director de la Fundació Pere Coromines) i Josep Murgades (UB) com a ponents.

A continuació s’obrirà un torn de paraula.

19h Es donarà l’acte per finalitzat

 

Preu de la jornada (Inclou desplaçament i dinar) 40 €

Inscripcions fins al 10 de desembre (Places limitades) a:

+34 972 556 533 — Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

Carrer Major 43-47 — 17700 LA JONQUERA

 

 

Podeu descarregar aquí el cartell amb el programa de les activitats.

 

 

Organització:

Museu Memorial de l’Exili (MUME)

Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals

 

Col·laboració:

Associació d’Amics del MUME

Fundació Pau Casals

Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID, UAB)

Grup d'Estudis de Literatura Catalana Contemporània (GELCC, UAB)

 

L'any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya a l'agost passat per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

Durant l'any s'organitzen diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració fa especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posa en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.

Per a més informació de les activitats vinculades a l'Any Pompeu Fabra 2018, podeu consultar el web de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya sota el nom d'"Any Fabra 2018" (150 anys del naixement i 100 anys de la Gramàtica Catalana).