Inici > Programació Cultural > Històric > Altres Activitats > Detalls - Presentació del llibre Jaume Pellicer Lleonart “Quicus”. El tràgic exili d’un republicà.
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Altres Activitats

Esdeveniment 

Títol:
Presentació del llibre Jaume Pellicer Lleonart “Quicus”. El tràgic exili d’un republicà.
Quan:
20.04.2018 - 20.04.2018
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del llibre Jaume Pellicer Lleonart “Quicus”. El tràgic exili d’un republicà

de Rafel Bruguera, Pagès Editors, 2017, Col·lecció La Maleta de l'Exili.

 

Divendres, 20 d'abril de 2018 a les 19h.

 


Jaume Pellicer (l’Escala, 1914-Dachau, 1944) va ser un home amb una sòlida formació autodidacte, republicà i catalanista. Fou un de tants republicans que s’allistà voluntàriament de milicià en els primers temps de la Guerra Civil, en el seu cas destinat a la zona costanera del nord de l’Alt Empordà. Mobilitzat posteriorment, li tocà defensar la República als fronts d’Aragó i del Segre.

Els primers dies de febrer del 39 emprengué el camí de l’exili amb una maleta poc proveïda perquè esperava tornar a casa ben aviat, una vegada les potències europees haguessin enderrocat el règim franquista que s’havia alçat contra la legalitat democràtica.

A França, i durant més de cinc anys, patí totes les penalitats possibles en forma de camps de concentració, Companyies de Treballadors, fam, treballs duríssims i miserables, protecció del govern mexicà al Castell de la Reynarde, etc. Incorporat a la Resistència, fou detingut i deportat. Moriria d’asfíxia al conegut com “el Tren de la Mort”, el darrer comboi que sortí de França, una vegada produït el desembarcament de les forces aliades a Normandia, de camí al camp d’extermini nazi de Dachau.

El llibre està dividit en dues parts. En la primera s’explica la seva biografia i en la segona es reprodueixen una selecció de les més de cent cartes i postals que envià a la família des de l’exili francès.

L’autor del llibre, Rafel Bruguera, és mestre i polític. Ha estat alcalde de l’Escala, Diputat Provincial i Senador. Actualment és diputat al Parlament de Catalunya. És autor de diversos articles i llibres de temàtica local: Joan Ballesta Calafat, un escalenc alcalde de la Girona Republicana, CCG Edicions, 2008 (coordinador i coautor); Escalencs assassinats durant la Guerra Civil, CCG Edicions, 2009; Antoni Puig Tonet. Barber, àcrata i savi. El moviment anarquista i la Guerra Civil a l’Escala. CCG Edicions, 2010 i Les Drassanes Sala de l’Escala. Sis generacions de mestres d’aixa. Col·lecció Llibres de Ronda-CEDRHE, núm. 1, 2014. Com a membre del Centre de Documentació i Recerca Històrica de l’Escala, és el coordinador de la revista anual Camí de Ronda. L’Escala: Història, vida i patrimoni.