Inici > Programació Cultural > Històric > Altres Activitats > Detalls - Acte d’homenatge en memòria de Joan Peiró
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Altres Activitats

Esdeveniment 

Títol:
Acte d’homenatge en memòria de Joan Peiró
Quan:
16.02.2018 - 16.02.2018
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

 

Acte d’homenatge en memòria de Joan Peiró

75 anys de la seva mort

Divendres, 16 de febrer a les 11h Sala d’Exposicions temporals del MUME

Organitza: MUME i UdG (Departament d’Història Contemporània)

Joan Peiró (1887-1942), nascut al barri de Sants de Barcelona, fou un dels homes més rellevants de l’anarquisme espanyol. Va ser secretari general de la CNT als anys 20 i ministre d’Indústria durant uns mesos en plena Guerra Civil (novembre de 1936-maig de 1937). En el decurs de la seva trajectòria abans de la Guerra civil  fou detingut i empresonat diverses vegades i es va haver d’amagar i sortir del país. Durant la Guerra Civil, sense deixar de banda la seva militància anarquista, va ser molt crític amb els crims i abusos comesos en nom de la revolució a la rereguarda republicana. Acabada la guerra, s’exilià a França on fou detingut i traslladat a Alemanya. Des del país germànic fou extraditat a l’Espanya de Franco. Empresonat i vexat, el juliol de 1942 va ser executat a Paterna.

 

Programa:

11h Audiovisual "Peiró 42" (30 minuts, Clack Audiovisual, SCCL, 2017) Direcció: Eloi Aymerich; Direcció musical: Maria Salicrú-Maltas

Un home condemnat a mort rep la proposta de salvar la vida si renuncia a les seves idees i s'uneix a l'enemic. Ell ho rebutja i és assassinat. Què justifica el sacrifici? Es pot entendre la mort d'un home o una dona? Peiró42 és un curtmetratge documental on a partir d'escenes de ficció, entrevistes, imatges d'arxiu i la recuperació de fonts documentals originals s'exposen en primera persona els valors de l'anarcosindicalisme, el cooperativisme i la República.

Aquest audiovisual s'ha estrenat amb motiu dels 75 anys de l'afusellament de l'anarcosindicalista i cooperativista Joan Peiró (1887-1942), una proposta audiovisual sobre la memòria històrica i els valors d'un dels mataronins més destacats del segle XX i una iniciativa de la Comissió ciutadana de commemoració dels 75 anys de l'afusellament de Joan Peiró (1942-2017) amb la col·laboració de: Ajuntament de Mataró i del Memorial Democràtic.


11:30 Conferència "Recuperando la memòria de Joan Peiró" de Chris Ealham, professor a la Saint Louis University, Madrid Campus, i especialista en l’anarquisme ibèric.