Inici > Programació Cultural > Futures > Altres Activitats > Detalls - Rutes "Camins de l'exili" amb el MHG
CatalàEspanyolFrancèsAnglès
 

Altres Activitats

Esdeveniment 

Títol:
Rutes "Camins de l'exili" amb el MHG
Quan:
01.04.2017 - 06.05.2017
Categoria:
Altres Activitats Futura

Descripció

Dissabte 4 de març de 2017

Ruta GIRONA- CAMPRODON - PRATS DE MOLLÓ

de 8.20 h a 20 h

 


Reserva de places a:

http://www.girona.cat/museuhistoria/cat/agenda_activitat.php?idReg=363


L’activitat s’enceta amb una breu visita a les sales dedicades a la Guerra Civil del MHG. Tot seguit, ens dirigirem a Camprodon i farem un recorregut exterior guiat per diferents indrets de la vila com l’antic Hotel Rigat, que al final de la Guerra Civil i durant  la retirada (1938-1939) va ser hospital de sang. També veurem el lloc que va ser  residència puntual de Juan Negrín. Tot seguit, enfilarem el Coll d’Ares, un lloc important de pas durant la Retirada (1939), en direcció a Prats de Molló i Arles de Tec. Es visitaran alguns indrets on s’ubicaren camps de concentració provisionals per als refugiats republicans.Les visites s’acompanyaren amb  lectures dels testimoniatges d’Artur Bladé, Pere Calders, Avel·lí Artís(Tísner). Escriptors que van creuar la frontera pel Coll d’Ares.

Data límit de la reserva: 3 de febrer.

 

 

 

Les properes sortides del cicle seran els dies 1 d’abril, a Girona, Ribesaltes i Perpinyà, i el 6 de maig, a Girona, La Jonquera, La Vajol i Argelers.

 

Dissabte 1 d’abril, de 8.20 h a 20 h

GIRONA-RIBESALTES-PERPINYÀ

L’activitat s’enceta amb una breu visita a les sales dedicades a la Guerra Civil del MHG. Tot seguit, la jornada prosseguirà amb la visita al Memorial del Camp de Ribesaltes. Lloc on foren internats, a partir del gener de 1941, refugiats republicans i altres ciutadans europeus que, per les seves idees o identitat cultural, eren considerats indesitjables pel Règim de Vichy..

El recorregut es clourà amb una visita guiada per Eric Forcada a diversos indrets de Perpinyà que evoquen  la situació d’emergència humanitària en què es trobava la ciutat durant el primer semestre de 1939.

Data límit de la reserva: 10 de març

 

 

 

 

Dissabte 6 de maig ,  de 8.20 h a 20 h

GIRONA- LA JONQUERA – LA VAJOL- ARGELERS

El recorregut  s’inicia amb una visita guiada a les sales  de la Guerra Civil del Museu d’Història de Girona (MHG)  i al Museu Memorial de l’Exili (MUME), a  la Mina Canta de la Vajol i diversos espais d’Argelers ( el Cementiri dels espanyols, la platja i el centre d’interpretació  i Memorial del Camp de concentració d’Argelers, que està ubicat al  Château de Valmy) relacionats amb la memòria de l’exili republicà.

Data límit de la reserva: 3 de febrer.

Data límit de la reserva: 10 d’abril.


Amb aquesta activitat es reprèn el cicle de sortides culturals i commemoratives pels camins de l'exili, amb trajectes que en bona mesura emulen els recorreguts que milers de ciutadans van haver d’emprendre obligats pels tràgics esdeveniments ocorreguts a inicis de 1939.

La col·laboració entre el Museu d’Història de Girona i el Museu Memorial de l’Exili proposa una lliçó divulgativa d’història i, alhora, vol ser un acte cívic en record de les persones que van haver de suportar i patir les violències de la Guerra Civil i el franquisme i que, en molts casos, van experimentar la terrible fractura causada per l’exili.


Visites guiades a càrrec de Jordi Font Agulló (director del MUME) i Salomó Marquès Sureda (professor d’Història de l’Educació, UdG).

Preu:  45 euros

35 euros socis del Club Girona Cultura i Associació d’Amics del MUME)

Places limitades.

És imprescindible la reserva prèvia al web: www.girona.cat/museuhistoria

Pagament per transferència bancària la número de compte de la Caixa

IBAN ES83 2100 0002 5402 0066 5087  Concepte:  sortida 4 M o 1 A o 6 M, amb el nom i cognoms de la persona que s’inscriu.

Un cop fet el pagament rebrà la confirmació i se li enviarà el menú del restaurant per fer la tria.

El dia de la sortida cal portar calçat còmode, DNI i carnet del Club Girona Cultura i/o Amics del MUME.

Organitzadors: Ajuntament de Girona,  Museu d’Història de Girona,  Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya, MUME i Memorial del camp d’Argelers sur Mer.